A gesztenyekészítményeket ellenőrízte a Nébih

2020.12.11. 11:58

Az ünnepekre készülődve a Szupermenta program tesztjében huszonkét gyorsfagyasztott gesztenyepürét és öt gesztenyemasszát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei – tájékoztatott róla a hivatal a portálján

A Nébih számos szempontból ellenőrizte a huszonhét terméket, minőségi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat is elvégzett a laboratóriumában. Ahogy arról beszámolnak, az analízis kiterjedt többek között a hamisítás, a zsír-, hamu-, víz-, héj-, cukor- és homoktartalom-, valamint a savfokparaméterekre, továbbá növényvédőszermaradék- és mikrobiológiai vizsgálatok is zajlottak. A termékeken összesen 10 187 laboratóriumi paramétert vizsgáltak.  

A Nébih összességében megnyugtatónak értékelte a gesztenyekészítmények minőségét, azonban a hatósági felügyelők így is 1,2 millió forint bírságot szabtak ki különféle szabálytalanságok miatt. 

Az úgynevezett kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A bírák a gyorsfagyasztott gesztenyemasszák rangsorában a „Maroni Natúr gyorsfagyasztott gesztenyemassza cukor és aromák hozzáadása nélkül” terméket ítélték a legjobbnak. A gyorsfagyasztott gesztenyepürék versenyében pedig a „Fine Life gyorsfagyasztott gesztenyepüré, hetvenkét százalék gesztenyebél tartalommal” érdemelte ki az első helyet. 

Kapcsolódó

Visszahívott az Auchan egy saját márkás zabpelyhet

Idegen növényi anyaggal szennyezett a termék.