Gyula
7 °C
20 °C

Az MSZP kért diplomata-útlevelet a csempészcigivel lebukott politikusának

2020.12.11. 16:49

Csütörtökön írtunk arról, hogy az MSZP egyik volt parlamenti képviselője, Legény Zsolt, diplomata-útlevéllel akart cigarettát csempészni az ukrán határon. Az ukrán határőröknek az szúrt szemet, hogy az akkreditáció nélkül érkező politikus ugyan diplomata-útlevelet mutatott fel, azonban az autónak nem volt diplomatarendszáma. 

Ellenőrzéskor a diplomáciai védettségre hivatkozva nem volt hajlandó hozzájárulni az autó átvizsgálásához. Az ukrán hatóság ezért a helyszínre hívta a magyar konzulátus képviselőit, akik azonban nem kezeskedtek Legényért, így végül sor került az autó átvizsgálására, amelyben meg is találták a csempészett cigarettát. 

A kínos ügyről egy videót is közzétettek az ukrán határőrök:

A jogász végzettségű politikus 2014-ig volt a szocialisták parlamenti képviselője, azóta a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének alelnökeként tevékenykedett, ám az ügy kirobbanása után minden tisztségéről lemondott, valamint az MSZP-ből is kilépett. 

Az azonban nem volt világos, hogy miért volt diplomata-útlevele egy olyan politikusnak, akinek a mandátuma már hat éve lejárt. Ezért levélben fordultunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, ahol Menczer Tamás Facebook-posztját ajánlották figyelmünkbe. 

Ebben az államtitkár arról írt, hogy az MSZP kérvényezte a külügynél, hogy Legény Zsolt diplomata-útlevelet kaphasson. A szocialisták ugyanis arra hivatkoztak, hogy a párt külügyi kapcsolatait szakértőként segíti. 

Természetesen az útlevelet tegnap azonnali hatállyal visszavontuk.

– írta Menczer a posztjában.