A kormány szombattól felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját

DBZOL20200327039
2020.12.11. 16:31

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára a kormány felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját december 12. szombattól, ezzel segítve, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben – az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben – írja az MTI. 

Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is.

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett, ezért a kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. Az időseket arra kérik, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak olyan megoldást kellett keresnie, amely

Minden vevő  biztonságos vásárlását a leginkább szolgálja.

A szövetség főtitkára úgy véli, jó döntés született. Hozzátette:

azt már lehetett érzékelni az elmúlt napokban, hogy a vásárlások száma nőni fog.

A boltokban a vásárlási idősáv miatt kialakult problémára már napokkal ezelőtt felhívta a kormány figyelmét a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ). Bubenkó Csaba, a szervezet elnöke hét elején még arról beszélt az Indexnek, hogy

az utóbbi napokban növekvő feszültség volt a vásárolókban, ami nemcsak a járvány miatt, de a közelgő ünnepek miatt is kialakulhatott.

A karácsony előtti időszakban folyamatosan nő a vásárlók száma, ami az egyik legnagyobb kihívás a koronavírus elleni védekezésben, hiszen a távolságtartás csak nagyon nehezen tartható a megnövekedett forgalom mellett – osztotta meg akkori tapasztalatait a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője.

Bubenkó Csaba azt is hozzátette,

a kormány nem teljesen érte el a célját, ugyanis a nyugdíjasoknak kijelölt idősávban nem számottevő a forgalom. Az idősebbek ugyanúgy használják az idősávon kívüli időszakokat a vásárlásra.

A boltok korai zárása miatt munka után már sokan nem értek oda zárásig. A családok ezért a vásárlást szombat–vasárnapra halasztották, amikor is hatalmas tömeggel kellett szembesülniük. 

Nő a feszültség

Bubenkó Csaba felhívta a figyelmet, hogy a vevők is sokat tehetnek a nyugodt vásárlás érdekében. Úgy véli, tudatosabban kell viselkedni ebben az időszakban. Az ajándékok beszerzésekor vagy akár az élelmiszerek vásárlásakor lista segítségével kevesebb időt töltenének a vásárlók az üzletekben, ezzel is

csökkenthető a tumultus kialakulása.

Nézelődés helyett tudatos vásárlás

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is úgy véli, a vásárlók együttműködése nélkül nem lehetséges a járvány elleni előírások betartása a karácsony előtti időszakban.

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára szombattól felfüggesztjük az idősek vásárlási idősávját.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. december 11., péntek