2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Előállították Gődény Györgyöt

2020.12.11. 11:26 Módosítva: 2020.12.11. 11:51

A hírt Gődény György felesége közölte a gyógyszerész közösségi oldalán:

hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat „nemzetinek” mondó nyomozóiroda emberei...

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs sajtótájékoztatóján, pénteken az ügy vonatkozásában arról beszélt, hogy a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a Covid–19-ről megjelenő híreket, internetes tartalmakat, közösségi bejegyzéseket. Az alezredes beszámolt arról, 

a rendőrség eljárást indított több vírustagadó ellen például rémhírterjesztés, hatósági rendelkezés elleni uszítás miatt.

Megkerestük az ORFK sajtószolgálatát is az ügyben. A rendőrség azt a tájékoztatást küldte az Indexnek: 

Az Operatív Törzs 2020. december 11-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat meghaladóan a nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.

 Gődény Melinda a követőktől kért támogatást férjéért:

megfélemlítéssel és lejáratással mi nem vagyunk eltántoríthatók! Az idő bennünket igazol és az erő is velünk van, ezért hozzuk létre azt a nagy és közös erőteret, ami másoknak is példamutató lesz

– írta.

Gődény György ellen Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselőnek írásbeli kérdése után indult nyomozás. A politikus arról érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél:

hol marad a fellépés a vírustagadókkal, és járvány elleni védekezés ellen kampányolókkal szemben.

Kocsis-Cake szerint Gődény ténykedése felveti a rémhírterjesztés alapos gyanúját. Ráadásul Gődény kamupártja a 2018-as országgyűlési választások előtt 150 millió forint állami támogatást vett fel pártja finanszírozása céljából, és ezt az összeget azóta sem fizette vissza az államnak, pedig az kötelessége lett volna, miután a politikai „erő” egy százalékot sem ért el a választáson.

Kapcsolódó

Már a rendőrség foglalkozik a vírustagadó doktor Gődény ügyével

Polt Péter feljelentésként értékelte a Párbeszéd politikusának kérdéseit, és gyorsan intézkedett is.

Kocsis-Cake Olivio szerint Gődény oltásellenes aláírásgyűjtése vélhetően törvénysértő és adatvédelmileg is aggályos.

Polt Péter válaszul azt írta, hogy a képviselő kérdéseit feljelentésként értékelte, ezért azt továbbította a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, ugyanis a hatóságnak kell megítélnie, hogy van-e helye a nyomozás elrendelésének. 

Az alapján, hogy a Nemzeti Nyomozó iroda munkatársai vonultak ki Gődény Györgyhöz, szinte biztos, hogy valamilyen bűncselekmény gyanúja merült fel vele szemben. Ilyen esetben az az eljárás, hogy legfeljebb 12 órára előállítják az illetőt a rendőrségen. Ezalatt kell döntést hozni arról, hogy a lefoglalt bizonyítékok alapján megáll-e a gyanú, és őrizetbe veszik-e Gődényt. Az őrizet legfeljebb 72 órán át tarthat, s ha szükséges, ez idő alatt rendelhetik el az előzetes letartóztatást, ez esetben már hosszabb ideig fogdában maradna a gyógyszerész.

Egy rendőrségi szakértő szerint Gődényt előállították, kihallgatják, és ha az ellene felhozott gyanú megalapozott, akkor a rendőrség, vagy az ügyészség kezdeményezheti az őrizetbevételét, ami 72 óráig tarthat. Abban az eseteben, ha valakit őrizetbe vesznek, nagy a valószínűsége annak, hogy ezt letartoztatás követi.

Egy általunk megkérdezett jogász szerint 

világjárvány idején jóval nagyobb súllyal esik latba a rémhírterjesztés és a hatósági rendelkezés elleni uszítás.

Azt mondta, több mint valószínű, hogy elrendelik Gődény őrizetbe vételét. 8 órára lehet előállítani valakit, majd ha indokolt, ezt további 4 órával lehet meghosszabbítani. Ez legkésőbb este 6-kor derülhet ki. 

Abban az estben, ha tudják igazolni gyanút, a rendőrség az ügyészség felé előterjesztheti az őrizetbevételt. Az őrizetbe vételt, akkor szokta elrendelni a hatóság, hogyha fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított akadályozza a nyomozást, és hogy bizonyítékokat tüntetne el.

Kapcsolódó

Halálos fenyegetéseket kap a koronavírus-oltás mellett kiálló magyar virológus

Azóta támadják az orvost, hogy nyilvánosan vitába szállt Gődény György járványszkeptikussal.