BKV-buszbérlés: nem történt szabálytalanság, de felmondták a szerződést

2020.12.12. 17:45

A BKV által hat használt autóbusz bérlésére kiírt közbeszerzésen nyertes cég közlése szerint a pályázat beadásakor jóhiszeműen és kellő gondossággal jártak el, mindenben eleget tettek a kiíró követelményeinek. A CR-Facilities Zrt. az MTI-t úgy tájékoztatta: azokkal a kijelentésekkel ellentétben, amelyek „fiktív” cégként állítják be a társaságot, az igazság az, hogy a cég Magyarországon törvényesen bejegyzett gazdasági társaság, és

valamennyi közvetlen tulajdonosa Magyarországon szintén jogszerűen működő társaság.

A hat busz bérbeadására vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárásban nemzetközileg elismert, multinacionális szakmai partner bevonásával pályáztak – közölte a CR-Facilities, majd úgy fogalmazott:

cégünk a pályázat beadásakor jóhiszeműen és kellő gondossággal járt el, meggyőződésünk szerint mindenben a kiíró által előírt követelményeknek eleget tettünk.

A cég közleménye szerint az általuk megvásárolt és 90 százalékban kifizetett buszok leszállítását a nemzetközi eladójuk jogellenesen megtagadta, így a szerződés teljesítése ellehetetlenült. Erről késedelem nélkül értesítették a pályázat kiíróját.

Jogkövető magatartásunkat igazolja, hogy a lehetetlenülés bejelentésével egyidejűleg meghiúsulási kötbért is fizettünk

– tájékoztatott a CR-Facilities. Hozzátették, hogy a nemzetközi eladójukkal szemben haladéktalanul megindítják a polgári és büntetőeljárást káraik megtérítésére.

A BKV december 2-án közleményben tudatta: a társaság felügyelőbizottsága elvégezte a vizsgálatot a közbeszerzési eljárással kapcsolatban, és az eljárás dokumentumai alapján megállapították, hogy az eljárás előkészítése, illetve a közbeszerzési eljárás lefolytatása a hatályos közbeszerzési törvény és a végrehajtására vonatkozó rendeletek előírásainak, valamint a BKV Zrt. társasági beszerzési szabályzatának megfelelően, az átláthatóság biztosításával történt.

Azt is tudatták, hogy a nyílt közbeszerzési eljárásban nyertes CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. és a BKV Zrt. között október 30-án létrejött egyéves, határozott idejű szerződés felmondása azonban megtörtént, a szerződés hatályát veszti, a BKV nem köt több szerződést a céggel.