Novák Katalin: A döntés a nők kezében van

2020.12.14. 10:27

Az Axióma Facebook-oldalán megjelent egy videó, amelyben Novák Katalin többek között arról beszél:

Szeretek sütni. Ritkán térek el a recepttől, és jó érzés tudni, hogy ha a hozzávalókat a megadott módon és a megadott sorrendben összekeverem, nagyjából mindig ugyanazt az eredményt kapom. Nehéz elrontani. Az élet nem ilyen. Nincsenek receptek, a kockázat is nagyobb.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter úgy folytatja: más körülmények vesznek körül bennünket, különböző élethelyzetekben vagyunk, egymástól eltérő vágyakkal, adottságokkal. Arra keressük a választ, hogyan lehet sikeres, erős egy nő? Hogyan teljesedhet ki?

Talán egyszerűbb azt megnézni, mit ne tegyen. Ne higgye el, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kell a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kell mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kell rendelkeznünk, mint a másiknak

– fogalmazott, hozzátéve: nem kell választani a gyermekvállalás és a komoly szakmai munka, a felelősségteljes beosztás közül. Egy nő dönthet szabadon, egy nő megélheti a kiteljesedést sokgyermekes anyaként úgy, hogy „csak” a családjának él. „A döntés a mi kezünkben van” – emeli ki a miniszter.

Ez nem jelenti azt, hogy könnyű lenne meghozni ezeket a döntéseket. Éppen ellenkezőleg! Nehéz azt kimondani, hogy valakivel egy életre szóló szövetséget kötünk. Nehéz vállalni az ezzel járó felelősséget. A gyermekáldásra sem könnyű igent mondani, hiszen az lemondással, áldozatvállalással is jár, és ismét egy életre szóló felelősséget jelent. Nem könnyű nap mint nap gondoskodni egy családról úgy, hogy közben van egy munkánk, szerencsés esetben hivatásunk is. Nehéz áthidalni az évek során felmerülő problémákat, szembenézni a váratlan kihívásokkal. Mégis, ezek a nehéz döntések tesznek bennünket igazán erőssé

– hangsúlyozza, majd hozzáteszi: meggyőződése, hogy a nők nemcsak annyi erőt kapnak, hogy a vállukra tett terhet hordozzák, hanem annyit, hogy más terheit is képesek átvenni. Mint fogalmaz, merjenek bátor döntéseket hozni a nők, ne mondjanak le a privilégiumaikról egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben. Novák Katalin a nőknek üzenve kéri: merjenek igent mondani a gyermekre, merjenek jelen lenni ott, ahol senki más nem helyettesítheti őket. Megállapítja:

Örüljünk, hogy nőnek születünk! Örüljünk, hogy életet adhatunk! Örüljünk, hogy megadatott számunkra a szeretet s a másokról való gondoskodás szépsége! Örüljünk, hogy van kiért felelősséget vállalnunk! (...) Életet adhatunk szüléssel, és valódi életet adhatunk a felelős gondolkodással is. Recept nincs, de az út ott van mindannyiunk előtt. Merjünk rálépni!