Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 357,70 Ft
14 °C
24 °C

Januártól indul a hálapénzrazzia, egy év börtönt is kaphatnak a lebukottak

shutterstock 255512191
2020.12.14. 08:35 Módosítva: 2020.12.14. 09:07

Januártól jár az emelt bér az orvosoknak, és ezzel egy időben életbe lépnek a szigorú szabályok a paraszolvenciát elfogadókkal szemben – értesült a Népszava.

Az orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény a büntetőtörvénykönyvet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes ügyleteket.

Így akár egy évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja, és az a páciens is, aki adja a hálapénzt.

Januártól egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát, ami jelenleg nyolcezer forint.

A Népszava orvosokat is megkérdezett az ügyben, akiknek azonban elképzelésük sincs arról, hogyan tudják majd az érintetteket ellenőrizni.

Géher Pál vezető főorvos az Indexnek ezzel kapcsolatban elmondta: bízik benne, hogy sikerül visszaszorítani a hálapénzek adását és elfogadását.

Az egészségügyi dolgozók bérének rendezése, remélem, hogy jobb belátásra bír mindenkit

– mondta lapunknak a főorvos. Szerinte a kórházak vezetősége csak annyit tehet, hogy felhívja a munkatársak figyelmét a szabályok szigorú betartására, más eszköz nem igazán van a kezükben.

Géher Pál úgy látja, nyilván 

beépített emberek fognak majd ellenőrizni,

hogy megtisztítsák a feketepénzektől a szakmát.

Aki pedig lebukik, az magára vethet

– fogalmazott a főorvos.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás