Hatalmas egyest kapott Orbán Viktor a párbeszédes Szabó Tímeától

2020.12.14. 18:12

A párbeszédes Szabó Tímea Szájer József ügyével kezdte az azonnali kérdéseit hétfőn a Parlamentben. Kiemelte, hogy Szájer a szexbotrány robbanása előtt két nappal még lelki okokra hivatkozva mondott le EP-képviselői mandátumáról.

Mondja meg nekünk őszintén: tudott ön arról, hogy Szájer József 40 éve nem az Alaptörvény és a keresztény-konzervatív értékek szerint él, vagy nem tudott? Vagy ezután a botrány után tudta meg miniszterelnök úr?

– kérdezte a párbeszédes politikus Orbán Viktortól. 

A miniszterelnök először úgy válaszolt, meglepődve tapasztalja, hogy van olyan képviselőtársa, még ha „hölgy is, elnézést, ha udvariatlan, amit mondok” – fogalmazott –, akinek fogalma sincs az alkotmányos rend lényegéről. Orbán  azt mondta, a magyar alkotmány egyetlen embernek sem mondja meg, hogyan éljen. 

Az alkotmány nem tartalmaz erre nézve előírást. Szeretném emlékeztetni, hogy Magyarország egy jogállam, ahol szabadság van és minden ember szabadon dönt, hogy mit tekint jónak és mit tekint rossznak, és mikor ezt eldöntötte, akkor vállalja ezért a felelősséget. Itt is ezzel állunk szemben, még egyszer mondom, ami nem fér bele, az nem fér bele

– válaszolta a miniszterelnök Szabó kérdésére.

Szabó Tímea erre úgy reagált, hogy a kormány az elmúlt 10 évben folyamatosan mások hálószobájában kutakodott, és emlékeztetett, hogy a meleg pároknak most akarják megtiltani az örökbefogadást. A párbeszédes politikus szerint az Orbán-kormány a legkirekesztőbb politikát folytatja.

Szabó újra megkérdezte Orbánt, tudott-e Szájer ügyeiről, és felsorolta, mi mindenben bukott meg eddig a kormány. Ennek szemléletesére egy nagy bizonyítványt hozott, amit szeretett volna átadni a miniszterelnöknek. Az asztalig eljutott, de Orbán Viktor nem vette át, ezért letette oda. Mivel többszöri felszólításra sem maradt a helyén, az ülést vezető elnök büntetést helyezett kilátásba.

Orbán viszontválaszában a következőket mondta:

Most, hogy önt hallgattam, úgy tűnt, a kérdés bukott meg, aminek nem találtam se az elejét, se a végét. Egyetlen dolgot tudok önnek válaszolni, hogy ön nemcsak az alkotmányt nem ismeri, de azt sem tudja, hogy a homoszexuális emberekre Magyarországon az a törvény van érvényben, amit 2008-ban Draskovics Tibor itt előterjesztettem, és mi azt nem változtattuk meg. Szeretném jelezni, hogy Magyarország egy olyan ország, amely az alkotmány teljes súlyával az emberek szabadsága és életmódválasztása mellett áll ki.

Legutóbb egy jobbikos országgyűlési képviselő kapott büntetést szemléltetés miatt. Jakab Péternek  4,4 millió forintot kell fizetnie, amiért egy zsák krumplit vitt a miniszterelnöknek.