Szűkös karácsonyuk lehet a beteg pedagógusoknak

DMOHA20201028007
2020.12.14. 17:55

Válaszolt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) december elején írt nyílt levelére a szaktárca.

A PDSZ a levelet Orbán Viktor kormányfőnek, Kásler Miklós miniszternek, illetve Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkárnak küldte,

a válasz végül azonban Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkártól érkezett tíz nappal később.

A pedagógus-szakszervezet nyílt levelében azt kérte, hogy rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet, illetve hogy haladéktalanul fizessék ki a Covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár a PDSZ-felvetésre elismerte, hogy a koronavírussal fertőzött, ezért a munkából kieső tanárok az ígéretek ellenére eddig csak az alaptáppénzt, vagyis a fizetésük 60 százalékát kapták meg. A helyettes államtitkár megerősítette, hogy a fertőzött pedagógusok esetében, amennyiben munkavégzésükhöz kapcsolódóan kapták el a betegséget,

akkor a fizetésük maradék 40 százalékát is megkapják.

Majd éles kritikai hangnemben folytatta a szakszervezetnek írott válaszát.

ÖNÖK ÉS EGYES SAJTÓORGÁNUMOK FOLYAMATOSAN IGYEKEZTEK DEZINFORMÁLNI A PEDAGÓGUSOKAT ÉS A TÁRSADALMAT AZ ELMÚLT HETEKBEN, A FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSSÉ NYILVÁNÍTÁS ELJÁRÁSRENDJE AZONBAN EGYSÉGES, EGYÉRTELMŰ ÉS MINDEN ÉRINTETT SZÁMÁRA MEGISMERHETŐ.

A levele végén Kisfaludy kéréssel fordul a szakszervezet felé. 

Fentiekre tekintettel a PDSZ-t arra kérjük, hogy ebben a rendkívüli helyzetben ne a hangulatkeltéssel legyenek elfoglalva, hanem együttműködésükkel a gyermekek és szülők érdekében segítsék az iskolák biztonságos és zavartalan működését!

Mint ismeretes, Kásler Miklós egészségügyi miniszter szeptemberben még azt ígérte, hogy minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki az iskolában fertőződött meg koronavírussal, vagy az intézményben történt fertőzés nyomán kényszerül karanténba.

Hosszú folyamat 

Az ügyben megszólaló és érintett tanárok elmondása szerint azonban csak kevesen kapták meg eddig a teljes összeget, a legtöbben csak a fizetésük 60 százalékát kapták meg.

A FENNMARADÓ 40 SZÁZALÉK IGÉNYLÉSÉHEZ AZONBAN A BETEGEKNEK EGY RENDKÍVÜL HOSSZÚ, BONYOLULT ÜGYFOLYAMON KELL VÉGIGMENNIÜK,

amely egyáltalán nem könnyíti meg, hogy a pedagógusok hozzájussanak a beígért pénzhez. Emiatt a tanárok úgy vélik,

NEHÉZ ÜNNEPEK ELÉ NÉZNEK,

mert szinte lehetetlen, hogy karácsony előtt megkapják a fennmaradó 40 százalékot a megfertőződött pedagógusok. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ez lehetett az oka, hogy a vártnál kevesebben vettek részt az országos tesztelésen.

A pedagógusok körében végzett teszt eredményeit Maruzsa Zoltán még december elején ismertette a Népszavának. Eszerint

  • az óvodapedagógusok 74,
  • az iskolai dolgozók 73 százaléka

élt a lehetőséggel. A részvevők közül

811 óvodai és 2170 iskolai dolgozó bizonyult fertőzöttnek,

VAGYIS MINDÖSSZE 2,3 SZÁZALÉKUK.

A szakmai szerveztek jelezték, hogy sok pedagógus megtagadta a mintavételt, attól félve, hogy ha az pozitív lesz és utána karanténba kerülnek, akkor elesnek fizetésük egy részétől. De nem csak a tanárok döntöttek úgy, hogy még ha betegek, akkor sem veszik igénybe a táppénzt. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás arról számolt be a Szabad Európának, hogy tud olyan vidéki esetekről is, ahol a tankerület vezetője levélben fejtette ki:

A TANÁROK NE IS PRÓBÁLJANAK 100 SZÁZALÉKOS TÁPPÉNZT KÉRNI, MERT „NEM ÉLETSZERŰ”, HOGY A MUNKÁJUK SORÁN KAPTÁK VOLNA EL A KORONAVÍRUST.

Végül, a hosszas üzengetés után Gulyás Gergely is megszólalt a táppénzkifizetések ügyében. A miniszter közölte: a kormányhivatalokat arra utasította a kabinet, hogy a táppénzzel kapcsolatos eljárásokat gyorsítsák fel, így ha munkahelyi megbetegedésről van szó, akkor mindenki hozzájuthat a Kásler Miklós miniszter által beígért teljes összegű ellátáshoz.

A probléma elé mentek

Van azonban olyan település, ahol elébe mentek a betegség miatt fellépő pedagógus-munkaerőhiány megoldásának. Kaposváron például az önkormányzat úgy döntött, hogy

A TELJES ALAPBÉRÜKET MEGKAPJÁK,

azok az óvodai és bölcsődei dolgozók, akik bár nem fertőződtek meg koronavírussal, de kontaktszemélyként nem mehetnek be dolgozni a gyermekek védelme érdekében.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben Szita Károly polgármester a decembertől hatályos döntést azzal indokolta, hogy az óvodai és bölcsődei dolgozók nem tudják otthonról végezni a munkájukat.

A városvezető szerint

A CSALÁDOK MEGÉLHETÉSÉT ÉS A VÁROS GAZDASÁGÁT TEKINTVE EGYARÁNT FONTOS, HOGY A SZÜLŐK DOLGOZHASSANAK, EZ PEDIG NAGYRÉSZT A BÖLCSŐDEI ÉS ÓVODAI DOLGOZÓKNAK KÖSZÖNHETŐ,

akiknek felügyelete alatt a szülők el tudják látni a munkájukat.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)