A kukaholding után jön a nemzeti szemétszállító cég

2020.12.15. 16:47
Betétdíjasok lesznek a PET-palackok. Körforgásos szemétgazdálkodásra tér át Magyarország. Nagy verseny indulhat a szemétszállítási koncesszió megszerzéséért. Százmilliárdos piacot oszt újra az állam.

Megszavazta az Országgyűlés a hulladékgazdálkodás rendszerének megújításáról szóló törvényjavaslatot. Ezzel kötelezővé válik a palackok visszaváltása, de a részleteket egy későbbi kormányrendelet fogja pontosítani. A törvénnyel a kormány az Európai Unióval közösen elfogadott klímavédelmi céloknak akar megfelelni, 

hogy az európai gazdaságok 2050-re klímasemlegesek legyenek.

Az Információs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint lehetővé válik a körforgásos gazdaságra való átállás elindítása, az illegális hulladék lerakásának felszámolása és a lerakók szigorúbb büntetése, a visszaváltási rendszer kialakítása, valamint a hulladékgazdasági tevékenység racionalizálása.

Büntetik az illegális szemetelést

Januártól az illegális szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük, a jelentős mennyiséget meghaladó hulladék elhelyezéséért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lesz, a veszélyes hulladék vagy különösen jelentős mennyiségű hulladék elhelyezéséért pedig akár öt év szabadságvesztésre is ítélhető az elkövető. A a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság tagjai – más szervekkel együtt – szigorúan büntethetik.

Körforgásos szemétgazdálkodás

Az új hulladékgazdálkodási rendszer nyersanyagként kezeli a hulladékot, így az visszakerülhet a gazdaságba, és ott tud hasznosulni. A hulladék kezelése akkor lehet a legeredményesebb, ha már a gyártásnál visszaszorítják annak keletkezését, illetve a cégek minél nagyobb arányban használják fel azt alapanyagként.

Palackvisszaváltás

Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam egy kötelező visszaváltási díjas rendszert tervez és működtet, amelyben a vásárlók visszakapják a csomagolás díját az automatákban és kézi visszaváltó helyeken visszaváltott termékek után. Ezek körébe tartoznak a PET-palackok, az alumínium és papír italos dobozok. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, amely várhatóan 2023. július 1-től lépteti majd életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszert. A Greenpeace azt javasolja a kormánynak, hogy legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások legalább 70 százaléka újratölthető legyen. Valamint hogy 2023 közepe helyett 2022 legyen a a visszaváltási díj bevezetésének határideje.

Nemzeti szemétszállítási iparág

Az elfogadott szabályozás értelmében a hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása egy új koncessziós modellben valósul meg, amelyben az összes feladatot – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánfél végzi – írja az elfogadott törvényről a szaktárca. Ennek értelmében már nem az önkormányzati társulások, hanem egy magánvállalat fogja elszállítani és feldolgozni a szemetet. És állami hatáskörbe kerül a szemétszállítás megszervezése is.

Az ITM az írja, hogy a koncessziós társaságnak vállalnia kell, hogy teljesíti az unió által meghatározott, évekre lebontott célszámokat, elvégzi a szükséges beruházásokat, úgy, hogy közben a családok rezsiköltségei nem emelkednek. A HVG arról ír, hogy a MOL léphet be a szemétszállítási piacra, Karácsony Gergely szerint bár az önkormányzatok „meg tudnák csinálni jól és olcsón a közfeladatokat, nekik nem hagyják”, helyette viszont „összetákolt állami cégekre” bízzák a feladatokat.

Kapcsolódó

Karácsony: a kormány koncesszióba adná a hulladékgazdálkodást és a mobil díjfizetést

A főpolgármester szerint az önkormányzatok meg tudnák csinálni jól és olcsón a közfeladatokat, nem hagyja a kormány.  • Hírek
  • Megtakarítás