Operatív törzs: Várják azokat, akik vérplazmát adnának

2020-12-15 11 23 56-Facebook.png
2020.12.15. 11:59

Még mindig várják a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak jelentkezését vérplazma adására, amelynek feltételei között szerepel a tünetmentesség és az is, hogy részt kell venni egy kétlépcsős orvosi vizsgálaton. Emellett fontos szempont, hogy aki vérplazmát adna, értelemszerűen nem lehet karanténban, és csak olyan embereket fogadnak, akiknek nincs súlyos krónikus betegségük – fogalmazott a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes azt is közölte, hogy a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja a legtöbb település szennyvizében stagnál vagy enyhén csökken, emelkedő tendenciát csak Szolnokon, Egerben és Szombathelyen figyeltek meg. Ezzel szemben a vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben csökkent Békéscsabán, Debrecenben és Szegeden.

Az operatív törzs f olyamatosan követi az idei influenzaszezon történéseit is. Galgóczi Ágnes közölte, hogy a 49. héten több mint hétezren mentek háziorvoshoz influenzaszerű tünetekkel, halmozódásról pedig nem kaptak hírt.

Az influenza elleni oltóanyagról azt mondta, hogy a háromkomponensű vakcináknak eddig mintegy 83 százalékát használták fel, ezzel szemben a 3 év alattiaknak szánt vakcináknak mindössze 36 százalékát adták be.

A megyékben még van oltóanyag, tehát aki szeretne, jelentkezhet influenza oltásra a háziorvosánál 

– hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.  

(Borítókép: Magyarország Kormánya / Facebook)