Nagy egészségügyi beruházások zajlanak Szegeden

2020.12.15. 17:22

54 kórtermes infektológiai klinikát és oktatási központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), továbbá egy új, háromszintes szárnnyal bővült az egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája is – írja az MTI. 

Az előbbi beruházás négymilliárd, míg az utóbbi 1,8 milliárd forintnyi kormányzati támogatásból valósult meg. 

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár kedden a helyszínen az MTI-nek úgy fogalmazott:

egy infektológiai fejlesztés jelentőségét a mai hétköznapjaink tudják igazán megmutatni.

Fendler Judit, az SZTE kancellára kifejtette: a jelenlegi pandémiás helyzet világosan mutatja, hogy a Dél-Alföldön milyen nagy szükség van egy olyan klinikára, ahol biztosítható az izoláció.

Az SZTE vezetése a 2015-ös migrációs válság során ismerte fel, hogy a Dél-Alföld infektológiai ellátásán javítani kell. A beruházásnak köszönhetően a jövőben pandémiás helyzet esetén nem kell más részlegeket átalakítani, esetleg ideiglenesen elköltöztetni annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legmagasabb színvonalon tudják ellátni – hangsúlyozta az egyetemi vezető.

A beruházás a tervek szerint 2022 júniusára készülhet el, a szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. kivitelezésében. 

A klinika már bővült

Bódis József a klinika bővítéséről elmondta: az új szárny a 21. századi igényeknek megfelelő műtőkkel, betegellátó és kiszolgáló egységekkel az intézmény működésében funkcionálisan is újat hozott. 

Ezáltal javult a Szegeden és a térségben élő páciensek ellátása, az itt dolgozók munkakörülményei is jobbá váltak

– közölte az államtitkár, hozzátéve: a klinikán olyan beavatkozásokat is végeznek, amelyekre a határon túlról is érkeznek betegek.

Rovó László rektor arról beszélt, hogy a beruházásnak köszönhetően nemcsak a klinika területe növekedett csaknem kétszeresére, hanem két korszerű műtőt is kialakítottak.

A műtőkben egy  az országban egyedülálló  kis energiájú röntgenkészülék is rendelkezésre áll, ennek segítségével a beavatkozások közben folyamatosan nyomon tudják követni a belső fülbe beültetett implantátum pontos helyét és útját, amely jelentősen növeli a betegbiztonságot – közölte a szakember.

A szegedi klinika európai szinten is élen jár az idegi típusú halláscsökkenés esetén alkalmazható cochleáris implantátumok beültetésében,

évente 60-100 ilyen műtétet végeznek.

Az új szárnyban olyan központot alakítottak ki, ahol korszerű körülmények között tudják elvégezni a beültetést követően az implantátumok beállítását.