Óriáshitelt vett fel a TV2

2020.12.15. 08:16

Huszonhárommilliárd forint hitel jelent meg a TV2 és műsorgyártója, az IKO céges papírjai között – írja a hvg360. Az IKO még novemberben szerzett 24,2 százalékos részesedést a TV2 Média Csoport Zrt.-ben, a portál cikke szerint pedig

a végső tulajdonosok között tudhatjuk tehát jelen pillanatban többek között Vida Józsefet, Vida József bizalmasait, Mészáros Lőrinc bizalmasát, egy Mészáros Lőrinchez köthető tőkealapot, valamint egy Nagy Szilvia nevű nőt.

A cégbírósághoz benyújtott zálogszerződés tanúsága szerint a tulajdonszerzés nagy terhet rótt a két cégre, a TV2 8,5, az IKO pedig 14,5 milliárd forint hitelt vett fel az MKB Banktól és a Takarékbanktól. Ez 23 milliárd forint, és a két cég valójában a „saját” bankjától vett fel hitelt, hiszen az MKB Bankban Mészáros Lőrincnek 48,62 százalékos tulajdonrésze van, a Takarékbanknak pedig Vida József a tulajdonosa. 

2019-ben az IKO-nak és a TV2-nek összesen hárommilliárd forint nyeresége volt, amely kissé kevésnek tűnhet a felvett hitelhez képest.