Százhatvanhat kutyát mentettek meg az állatkínzók karmai közül

2020.12.16. 10:35
Állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat az ellen a nyírbogáti pár ellen, akik tanyájukon állatokat szaporítottak elborzasztó körülmények között – adta hírül Nyírbátori Járási Ügyészség.

A harmincéves férfi és a huszonhat éves nő egy nyírbogáti tanyán éltek, ahol a szó legrosszabb értelmében haszonszerzés céljából szaporítottak kutyákat. Akkor száznyolc állatot tartottak, melyeket egy lakóházban, az udvaron, illetve kennelekben rendkívül zsúfoltan helyeztek el, ráadásul egyáltalán nem gondoskodtak a tisztántartásukról: emberi és állati ürülékkel voltak szennyezettek az ebek.

Emellett nem kaptak eleget enni és inni sem az állatok, a többségük lényegében éhezett. Kiderült, hogy a vágóhídról vásárolt csirkelábat ledarálták, majd kukoricadarával elkeverve azt adták az állatoknak. Ezenfelül állatorvos sosem látta a kutyákat, így azok a kötelező oltásokat sem kapták meg. Még 2019 márciusában a rendőrség az állatok nagy részét – száznyolc kutyát – kimentette a tanyáról.

Több mint hárommilliós bírságot kapott a pár, ám ez nem akadályozta meg őket a további állatkínzásban. Egy másik tanyán újra folytatták a szaporítást, sőt bővítették a kört, a kutyák mellett macskákat is tartottak, hasonlóan visszataszító körülmények között. A szoptatós anyakutyákat kölykeikkel az udvaron felállított hűtőládákban helyezték el, a nagyobb testű ebeket az udvaron láncra verték, a lakóház mögötti öt négyzetméteres mellékhelyiségben pedig ellátás nélkül húsz ebet zsúfoltak össze.

A nyomozó hatóság 2020 júniusában több állatmentő szervezettel együtt ötvennyolc kutyát, hét kecskét és öt macskát mentett ki, a párt pedig őrizetbe vette. Az is kiderül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közleményéből, hogy a nő és a férfi a bűnismétlés veszélye miatt azóta is letartóztatásban van, és letöltendő börtönbüntetésre tett indítványt velük szemben. 

Kapcsolódó

Szörnyű körülmények: láncra vert staffordshire terrier és zsákba tett tetem

A drogbirtoklásért körözött személynél állatviadalokon használt kutyákat találtak az egyenruhások.