Az EP elfogadta a régiókat segítő REACT-EU intézkedéscsomagot

2020.12.16. 15:03

Az Európai Parlament elfogadta a REACT-EU elnevezésű intézkedéscsomagot, amely 47,5 milliárd euróval (vagyis mintegy 17 ezer milliárd forinttal) segíti az Európai Unió régióit a járványügyi válság közvetlen hatásainak ellensúlyozásában – közölte az uniós parlament szerdán.

Az MTI beszámolója szerint a REACT-EU forrásai a járvány miatti leállás által legsúlyosabban érintett ágazatoknak és dolgozóknak nyújtott regionális segítséget támogatja. A régiókat segítő REACT-EU intézkedéscsomagot az EP megközelítőleg egyhangú többséggel – 654 szavazattal, 23 nem és 17 tartózkodás ellenében – fogadta el. 

Az intézkedéscsomag 2021-ben 37,5 milliárd eurót, 2022-ben pedig 10 milliárd eurót tesz hozzáférhetővé.

A támogatásra visszamenőlegesen is lehet pályázni, a 2020. február 1-je óta indított projektekhez is kérhető. A forrásokat 2023 végéig lehet felhasználni. A tagállamok az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés és a határokon átívelő együttműködés (Interreg) keretében nyújthatnak finanszírozást. A pénzből olyan beruházásokat kell támogatniuk, amelyek a világjárvány gazdasági következményeit leginkább megsínylő ágazatokat segítik – írják.

A klímacélok támogatottsága is halad előre

Eközben a Portfolio arról ír, hogy a tagállami nagykövetek megegyeztek a 17,5 milliárd eurós Méltányos Átállást Támogató Alap (JTF) programjának kereteiről – közölte az Európai Tanács. A nagykövetek azt követően adták áldásukat a programra, hogy a német elnökség megtárgyalta a JTF kereteit az Európai Parlamenttel. A program a 2030-ra kitűzött klímacélokkal összefüggő tagállami erőfeszítéseket fogja támogatni. 

Magyarország várhatóan százmillió eurót kap majd a forrásokból, a pénzösszeget elsősorban a Mátrai Erőmű, valamint a mecseki szénbányák átalakítására fogják felhasználni.

A JTF-ről szóló rendelet végső kidolgozása a jövő év első hónapjaiban várható.