Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Erzsébetvárosban

2020.12.16. 13:19

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda Erzsébetváros előző vezetése ellen – írja az MTI az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlésére hivatkozva.  Az ORFK kommunikációs szolgálata azt írta: a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad – tették hozzá.

A nyomozásról eredetileg a VII. kerületi polgármesteri hivatal számolt be, valamint a feljelentést is az önkormányzat tette.

Azt írták:

a Király utca 23–29. szám alatti ingatlanok értékesítése, illetve az értékesítéssel összefüggésben vállalt kötelezettségszegések miatt tettek feljelentést. 

„A rendelkezésekre álló dokumentumokból kiderül, hogy az önkormányzat előző vezetése úgy vállalt többmilliárdos fizetési kötelezettséget, hogy ennek nem volt meg a pénzügyi fedezete, ezt a költségvetésében nem tüntette fel” – közölték. 

A tavaly októberi önkormányzati választások után a korábbi fideszes kerületvezetésnek kötelessége volt tájékoztatni az új vezetést az érvényes szerződésekről, kötelezettségekről, vállalásokról.

A Niedermüller Péter által vezetett önkormányzat szerint viszont erről az ügyletről annak ellenére nem informálták őket, hogy addigra már több mint 2 milliárd forint kötbért kellett volna kifizetni.

Hozzátették: a visszaélés következtében havonta 800 millió forint kötbérfizetési kötelezettsége keletkezik az önkormányzatnak.

A polgármesteri hivatal szerint az összes dokumentumot átvizsgálva az is kiderül, hogy „nincs egyetlen olyan jogszabály sem, amelyet a fideszes kerületvezetés betartott volna”. Erzsébetváros jelenlegi vezetése ezért minden lehetséges fórumon megtámadta „a törvénytelen és a kerület gazdálkodását ellehetetlenítő szerződést”, valamint a végrehajtó eljárását. 

Az önkormányzattal szemben Bajkai István, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt állítja, hogy a hűtlen kezelést nem a Vattamány-féle városvezetés, hanem Niedermüllerék követték el. Közölte: hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz Niedermüller Péter polgármester ellen, akit egyben lemondásra is felszólított.