Több az új fertőzött, ismét 150 fölött a halottak száma

2020.12.17. 09:13

Csütörtökre 2982 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 291 549 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 157 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7538 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 86 954 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 057 fő. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. Kórházban 7522 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Egy nappal korábban 2804 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és 144 többségében idős, krónikus beteg hunyt el.

Mint írják, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom. 

A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra, a kormány eddig 17 és fél millió adag oltóanyagot kötött le. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az oltási terv szerint zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók. A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíti a levelet, amelyben  Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. 

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

Az operatív törzs jelenleg 158 óvodában egy-egy csoportot érintően (5 százalék), 84 óvodában (3 százalék) és 51 általános iskolában (2 százalék) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 406 általános iskolában egy-két osztályt (16 százalék) és 31 általános iskolában (1 százalék) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben. Időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. 

Lezárult a célzott csoportos tesztelés harmadik köre is. Az elmúlt hetekben összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett folytak, a megjelentek kevesebb mint 2 százaléka bizonyult pozitívnak.

Este nyolc és reggel öt óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este nyolc óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta ide kattintva letölthető.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este hét óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel öt órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a nyolcadik osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át.

Magán és családi rendezvények (például születésnap) tíz főig megtarthatók. Temetés legfeljebb ötven fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este héttől reggel hét óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását , pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

  • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
  • bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.
Kapcsolódó

Este 8-tól jön a szigor: kilépés csak munkáltatói igazolással, vagy a ha kutyának dolga van

Egyetlen éjszaka többször is bírságolhatnak a rendőrök. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.