Megújul a Lipót, gazdasági és diplomáciai felsőoktatásnak ad helyet

2020.12.17. 11:49

Felsőoktatási intézményként működik majd a megújuló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) tizenhárom éve üresen álló épülete Lipótmezőn – közölte a pénzügyminiszter a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában.

Varga Mihály, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője ismertette: a kormány arról döntött, hogy a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületnek hosszú távon oktatási célokat kell szolgálnia. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízást kapott, hogy készítse elő a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását és működését.

A cél, hogy közép-európai és Kárpát-medencei „méretekben” létrehozzanak olyan intézményt, amely diplomáciai, gazdasági képzést nyújt az ide érkező diákoknak,

méltó és reprezentatív körülmények között

– emelte ki Varga Mihály.

Azt mondta, az OPNI-t 2007-ben a Gyurcsány-kormány szüntette meg, és „ezzel óriási értéket vert szét”: a 139 éves intézményben kilencszáz ember dolgozott, és körülbelül 850 fekvőbetegággyal működött. Hozzátette: a bezárás

szakmailag előkészítetlen lépés volt,

hajléktalanná lett betegek lepték el az utcát, sokan öngyilkosok lettek, és mivel senki nem gondoskodott az iratokról, nem maradtak meg a szakdokumentumok, kórtörténetek és az a tudományos érték, amely 139 év alatt gyűlt össze.