Kilencven vécét használ mintegy kétmillió budapesti

2020.12.18. 12:54

A Város Mindenkié csoport több hónapos munkával felkereste a főváros összes nyilvános illemhelyét. A legtöbb közvécét fenntartó Fővárosi Csatornázási Művektől, a fővárosi önkormányzattól és egyenként minden budapesti kerülettől kért adatigénylés alapján egyenként járták végig a budapesti közvécéket. A tapasztalatok alapján

jelenleg a fővárosban összesen 90 darab nyilvános vécé üzemel.

Ezen a kilencven vécén osztozik Budapest kétmilliós lakossága, beleértve azokat a hajléktalanságban élő embereket, akiknek nincs hova hazamenni, valamint ugyanezt a kilencven vécét használja az összes vidékről érkező, Budapesten dolgozó munkás és az összes turista is. 

A vécék jelentős része nem ingyenes és nem akadálymentes. Sok a romos, lezárt illemhely, az éppen „felújítás alatt” álló helyiség, azonban nehéz megmondani, hogy már évek óta ott csüng a tábla, vagy valóban dolgoznak a WC újításán. Azt állítják, hogy nyitva van, de valójában azt tapasztaljuk, hogy sosem. A legtöbb csak 250 forint ellenében vehető igénybe, ami szintén sok ember pénztárcájának fáj. A kutatás eredményét elküldjük a fővárosi önkormányzatnak, valamint a tapasztalatokkal felkeressük az összes budapesti kerület vezetőségét is. 

A Város Mindenkié, illetve partnerszervezete, az Utcajogász az elmúlt években számos olyan üggyel találkozott, amikor hajléktalanokat vontak felelősségre köztisztasági szabálysértés elkövetése miatt. Számukra egyébként különösen nagy nehézséget jelent a közillemhelyek hiánya, hiszen a társadalmi előítéletek miatt többnyire nincs lehetőségük igénybe venni a nem közillemhely célú, de illemhellyel rendelkező egységeket: a bevásárlóközpontokat, éttermeket, kávézókat, amelyek egyébként gyakran illemhelyhasználatot biztosítanak nem hajléktalanoknak.

A közvécék hiánya a probléma jogi szabályozásának hiányosságaira vezethető vissza. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény nem tér ki a közillemhelyek létesítésének kérdésére, s jóllehet a 253/1997. kormányrendelet alapján mindenütt, ahol a legalább 10 ember huzamosan tartózkodik, kötelező volna nyilvános illemhelyet üzemeltetni, a tapasztalatok szerint azonban az illetékesek sokszor figyelmen kívül hagyják ezt a jogszabályt.

2017-ben a Város Mindenkié az ombudsmanhoz fordult, aki akkor fel is kérte a belügyminisztert, illetve a főpolgármestert a probléma rendezésére.