Kásler: Létrejön az Országos Kórház Főigazgatóság

2020.12.18. 19:26

Kórházigazgatókat nevezett ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A klinikai központok, budapesti centrumkórházak és megyei kórházak vezetőinek megbízatása 2021. január elsejétől lesz hatályos. 

A miniszter hangsúlyozta: az egészségügyet minden részletében átszervezik, ez érinti az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is, olvasható a tárca közleményében az Emmi honlapján. Létrejön az Országos Kórház Főigazgatóság, hogy a megyei kórházakat segítse, összetartsa, a szakmapolitikai döntéseket végrehajtsa, különös tekintettel a gazdasági és finanszírozási kérdésekre. 

Kapcsolódó

Rendszerátalakítás az egészségügyben, érvénytelenítették a kórházigazgatói pályázatokat

Kásler Miklós elmondta, a megyei kórházigazgatóknak más képességekre van szükségük ahhoz, hogy a megnövekedett feladatoknak eleget tudjanak tenni.

Kásler Miklós hangsúlyozta: az átalakítás az egész magyar egészségügyet érinti, ehhez azonban meg kell oldani a négy legfontosabb feladatot, azaz ki kell építeni az általános betegellátási rendet az alapellátástól a megyei kórházakig, garantálni kell az öt legsúlyosabb népegészségügyi jelentőségű betegségcsoport ellátását, és újra kell szervezni a magyar járványügyi rendszert. Negyedik feladatként azoknak az embereknek az ellátását emelte ki, akik szociálisan és egészségügyileg is kiszolgáltatottak.

A miniszter szerint

törvényes, átlátható és egyértelmű viszonyokat szeretnének kialakítani, amelyekhez nélkülözhetetlen az állami és a magánegészségügy szétválasztása,

hiszen mindkettőre szükség van, de rendezett viszonyok között.