Tarlós István: Ez számtanilag svindli!

2020.12.18. 20:07

A főváros úgy döntött, hogy csak a Lánchidat újítja fel, és csak a Lánchíd felújítására fogadta el a 26,7 milliárd forintot, ha a hírek igazak. És azt állítja valaki, hogy ez nyolcmilliárd forinttal kedvezőbb ajánlat, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt. A matematika elemi szabályai szerint ez nem igaz, mert a Lánchíd ára, ha összehasonlítjuk a 21,8 milliárdot a 26,7 milliárddal, vagyis a Lánchidat a Lánchíddal, akkor ez nem nyolcmilliárddal olcsóbb, hanem 4,9 milliárddal drágább, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt

– reagált a Magyar Nemzetnek Tarlós István egykori főpolgármester a híd körül a napokban kialakult számháborúra. 

Tarlós rámutatott: a vezetése alatt beérkezett legkedvezőbb pályázat szerint a Lánchíd, a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni felújítás legkedvezőbb ajánlata áfával és tartalékkerettel együtt 31 296 775 000 forint volt. Ezen belül egyértelműen elkülöníthető volt magában a Lánchíd ára – a Széchenyi tér nélkül –, ami áfával és tartalékkerettel együtt 21 803 833 000 forint volt.

A lapnak úgy fogalmazott, hogy valaki azt csinálta most a fővárosnál, hogy a Lánchíd árát összehasonlította a Lánchíd és a Széchenyi tér korábbi árának összegével,

ami számtanilag svindli,

hiszen a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni rendezés ebben az ajánlatban és ebben a 26,7 milliárdban nincs benne.

Annyit kellett volna tenni pont egy évvel ezelőtt, hogy módosítják az engedélyokiratot csak a Lánchídra, és megrendelik csak a Lánchidat, ami így a jelenleginél 4,9 milliárddal olcsóbb lett volna. Nem lehet az almát a körtével összehasonlítani, nem is értem, hogy min lehet vitatkozni

– így az egykori városvezető.

 Számháború – miről szól?

Csütörtökön a Fővárosi Önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy a Lánchíd kedvezőbb feltételekkel újulhat meg, miután a korábbinál 8,5 milliárd forinttal olcsóbb ajánlat érkezett a beruházás kivitelezésére. Mint írták, így a korábbi 35,3 milliárd forint helyett az eddigi legalacsonyabb árból, 26,8 milliárd forintból újulhat meg a Lánchíd.

A Főpolgármesteri Hivatal megismételte, hogy miközben a főváros és a BKK mindent megtett azért, hogy gyorsan és professzionálisan bonyolítsa le az új közbeszerzési eljárást, a kormány továbbra sem utalta át a Lánchíd felújítására évek óta ígért hatmilliárd forintot.

Az Index megkeresésére Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója azt közölte, egyáltalán nem igaz, hogy a Lánchíd felújítására kedvezőbb ajánlatot kapott a főváros, az ár ugyanis nem csökkent, hanem nőtt 5 milliárd forinttal.