Vitézy Dávid a Lánchídról: A kedvezőbb ajánlat 5 milliárddal drágább

2020.12.18. 06:03

Egyáltalán nem igaz, hogy a Lánchíd felújítására kedvezőbb ajánlatot kapott a főváros, az ár ugyanis nem csökkent, hanem nőtt 5 milliárd forinttal – írta az Index megkeresésére Vitézy Dávid, Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Csütörtökön a Fővárosi Önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy a Lánchíd kedvezőbb feltételekkel újulhat meg, miután a korábbinál 8,5 milliárd forinttal olcsóbb ajánlat érkezett a beruházás kivitelezésére. Mint írták így a korábbi 35,3 milliárd forint helyett, az eddigi legalacsonyabb árból, 26,8 milliárd forintból újulhat meg a Lánchíd.

Vitézy Dávid szerint azonban a mostani, 26,8 milliárdos ajánlatot nem lehet összehasonlítani a korábbival, ahogy a Főpolgármesteri Hivatal teszi, hiszen abban benne volt a Széchenyi István téri villamos-aluljáró rekonstrukciója, a tartalékkeret és az áfa is. Ebben a korábbi ajánlatban

a Lánchíd felújítására eső rész bruttó 21,3 milliárd forint volt, ezt kell a mostani ajánlathoz mérni.

A mostani legalacsonyabb új ajánlat bruttó 26,8 milliárd forint csak a Lánchíd felújítására vonatkozik, az új tender a Széchenyi István tér rendezését, a villamos-közúti alagutat vagy a Váralagút felújítását nem tartalmazza. 

A Lánchíd felújításának ára tehát az előző városvezetés által kiírt, majd a jelenlegi városvezetés által 2020 elején érthetetlen okokból érvénytelenített tender áraihoz képest több mint 5 milliárd forinttal drágult az eltelt egy év alatt. Összehasonlításképpen: ebből 7-8 db új CAF villamos lenne megvásárolható.

Arra a kérdésre, hogy hol késlekedik a kormány által ígért 6 milliárd forintos támogatás a híd felújítására, Vitézy azt válaszolta:

„Idén október 15-én Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter által közösen jegyzett, a Hivatalos Értesítőben is közzétett, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2/2020-10-15/FKT számú határozat részletesen rögzíti, a kormányzati garancia az ott leírt feltételekkel a 6 milliárd forintos támogatásra vonatkozóan adott és mint a dokumentumban látható, hivatalosan is a Főváros és a Kormány egyetértésében rögzített, hogy annak folyósítására a híd felújítására vonatkozó vállalkozói szerződés szerinti utolsó teljesítés keretében kerüljön sor, amely jelen ütemezés szerint 2022-nél előbb nem esedékes”.