Engedélyezték a második koronavírus-gyógyszer használatát Magyarországon

2020.12.19. 16:14 Módosítva: 2020.12.19. 17:41
A hazai fejlesztésű favipiravirt az OGYÉI engedélyével lehet adni a fertőzötteknek, várhatóan januártól már kezelhetik vele a betegeket.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szombaton az Indexnek küldött közleményben adta hírül, hogy

az engedélyezési dokumentáció átvizsgálását követően engedélyezte a favipiravir hazai alkalmazását.

A favipiravirtablettát az enyhe tüneteket produkáló koronavírus-fertőzötteknek adják.

Az Egis 2020 áprilisában indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, s az OGYÉI soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el a gyógyszergyár különböző favipiravirtartalmú készítményeinek engedélyezését.

A gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírussal fertőzött betegek kezelése során,

a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli, és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz. A favipiravir a remdesivir után már a második olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak, és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott.

Szijjártó Péter korábbi közlése alapján Kínából és Japánból már több millió adag favipiravir-hatóanyag tartalmú gyógyszer érkezett hazánkba, most végre a hazai gyártású favipiravir alkalmazásra is megvan az engedély.

Az Indexen írtunk arról, hogy magyar favipiravirkészítmény előállítása is folyamatban van, a projekt a Természettudományi Kutató Központ, a Richter és a Meditop vezetésével zajlott.