Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2020.12.19. 05:48
A Fertő tavi turisztikai komplexum részeként egy óriáskikötő, egy sportcentrum és egy luxusszálloda épül, ám ez az Európai Bizottság zöldügyi biztosa szerint uniós jogot sért. A Bizottság általános magyar jelenségként kezeli a Natura2000-es területeken zajló környezetkárosító beruházásokat.

Újabb kötelezettségszegési eljárást  indított az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben a Fertő tó természeti értékeinek veszélyeztetése miatt. A megaberuházást Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kifogásolta meg az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosánál. A magyar politikus arra kérte a zöld ügyekért felelős biztost, hogy lépjen fel

az európai jelentőségű élőhelyek és fajok profitszerzési célú szisztematikus magyarországi pusztítása ellen.

A beruházó nem érti, mi a gond

A 23 milliárdos Fertő tavi vízitelep komplett fejlesztése a Modern városok program keretében valósulna meg. Az üdülőkomplexumot a Fertő–Hanság Nemzeti Park közvetlen szomszédságában képzelik el. A projektet lebonyolító, állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. az Indexnek küldött válaszában azt írta: 

A fejlesztés nem von be érintetlen és környezetvédelmi szempontból értékes területeket, csupán az eddig is használt és elmaradott állapotú Vízitelepet és annak korábban iszaptárolásra használt környezetét korszerűsítik a projekt keretében, egyúttal olyan közösségi funkciókkal látják el, amely versenyképes lesz az osztrák üdülőterek mellett.

Kocsis-Cake Olivio szerint az építkezés teljesen kiirtja a tó és part környékének élővilágát. Példaként a 813 férőhelyes vitorláskikötő építését hozta fel, melyet a Mészáros és Mészáros Kft. vállalt 9,3 milliárd forintért. Az országgyűlési képviselő az uniós környezetvédelmi biztosnak küldött levelében arra is felhívta a figyelmet: 

A SEKÉLY TÓBAN VÉGZETT MEDERKOTRÁS ÉS AZ ISZAPKITERMELÉS VÁRHATÓAN ELPUSZTÍTJA A NÁDAST ÉS A TÓ HÍNÁRJÁT. A TÉRSÉG RÁADÁSUL KÜLÖNLEGES MADÁRVÉDELMI TERÜLETNEK SZÁMÍT.

A beruházás még kezdeti fázisban van, de már építési területté minősítették át a fertőrákosi strandot. Eddig csak a Kékszalag mezőnyét kétszeresen befogadni képes vitorláskikötő építése kapott zöld lámpát. 

Kapcsolódó

Védelmet követelnek Magyarország nagy tavainak

Hetven civil szervezet foglalt állást a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelme mellett.

A két kilométeres partszakaszon a tervek szerint egy 100 szobás, négycsillagos szálloda, sportközpont, ökocentrum, több teniszpálya és egy étteremsor épül. Az állami projektre 23,2 milliárd forintot különített el a kormány, amely kiemelt nemzetgazdasági érdeknek minősül. Ami azért fontos, mert az építkezés közben semmilyen korlátozó rendeletet, így a Helyi Építési Szabályzatot sem kell figyelembe venni.

A turisztikai fejlesztő azt írta, a projekt a hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelelő érvényes és jogerős környezetvédelmi és természetvédelmi engedélyekkel rendelkezik, amit környezetvédelmi hatástanulmány előzött meg, amely alapján az illetékes hatóság az engedélyeket megadta. Hozzátették: 

a hatástanulmány sem természetvédelmi, sem környezetvédelmi sem pedig határon átnyúló negatív hatásokat nem állapított meg.

A párbeszédes képviselő szerint a Zrt. által megrendelt hatástanulmány egy vicc, ellentmondó állításokat tartalmaz. A szakértői jelentés azt írja,

  • egy természetközeli állapotú szikes tóról van szó, amelynek rendkívül jó a minősége,
  • a Fertő-tó magyarországi szakaszának 80 százalékát háborítatlan nádas borítja, meglévő épületei pedig összhangban vannak a tájjal,
  • a beruházás környezeti hatása összességében semleges lesz.

Kocsis-Cake kiemelte:

a magyar államigazgatás építési területnek, zöldmezős beruházási helyszíneknek tekinti a Natura2000 területeket, ahol szennyvíziszap-lerakót, üdülőfalut, lakóparkot, gyárat is nyugodtan lehet létesíteni.

Az építkezés alatt napi 300 teherautó folyamatos közlekedésével számol a hatástanulmány, ami önmagában is megterheli tó környezetét a politikus szerint. Ráadásul a rekreációs Disneylandet a fertőrákosiak is ellenzik.

A szomszéd strandja mindig zöldebb

Az állami fejlesztő azzal indokolja a Fertő-tavi óriás beruházást, hogy az eredetileg a 60-70-es években is turisztikai célokra mesterségesen létrehozott területet az elmúlt évtizedekben is idegenforgalmi célokra használták, ám jelentős fejlesztés nem történt a területen. Hozzáteszik: 

az elmaradott, korszerűtlen állapotok miatt a terület látogatottsága is megcsappant, hiszen a környékbeliek és a turisták is a jóval magasabb színvonalon működő osztrák üdülőhelyeket keresték.

Kocsis-Cake Olivio szerint valóban indokolt a vízpart fejlesztése, de a turisztikai giga centrum túlzás, inkább terület jellegének és befogadóképességének megfelelően kellene építkezni. A politikus támogatja a strand, az ökopark és a sportpálya tervét, de a 100 szobás szálloda, több ezer férőhelyes parkolóval, egy mesterségesen feltöltött területen életszerűtlen elképzelés, mert a környék alkalmatlan a tömeges turizmusra.  Úgy fogalmazott: 

Olyan mintha Szigligetre vinnénk a Balaton Sound-ot. 

Szerinte 813 állóhelyes kikötő a sétahajózás forgalmával együtt mindenképpen árt a tó élővilágának. Az UNESCO világörökségének részét képző cölöpházak lebontását, pedig teljesen agyament dolognak tartja. 

A Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. azt írta, hogy az Ökopark és a hozzá tartozó természetvédelmi látogatóközpont szakmai koncepciójának kidolgozásában a Fertő – Hanság Nemzeti Park aktív szerepet vállalt annak érdekében, hogy 

a térség egyedülálló élővilágát minél többen ismerhessék meg.

Szerintük a beruházás olyan közösségi értékeket fog teremteni, amelyekre a térségben élők, a Fertő Partot használó sport szervezetek tagjai illetve az ide érkező turisták már régóta várnak.

A kötelezettségszegési eljárásról az állami Zrt. azt mondta, hogy

nem kaptak értesítést az Európai Unió egyetlen szervétől sem.  A Fertő Part fejlesztését érintő kötelezettségszegési eljárásról sincs tudomásuk, szerintük a hivatkozott eljárás nem a projektről szól.

Az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosának tájékoztatása szerint viszont azért indult kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben, mert a köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló Uniós irányelvet a kormány nem ültette át a hazai jogrendbe.

Kapcsolódó

Sok milliárd forintnyi közpénzből csinálnak turistamágnest a Fertő tóból

A tervek szerint Balaton-szerű és durván beépített lesz a ma még természetközeli part. A több mint 20 milliárdos beruházással kapcsolatban a legtöbb érintett csak aggályokat fogalmaz meg.