Luca szerint júniusban is vacak idő lesz

2020.12.19. 06:41

Miközben Észak-Amerikát és Japánt lassan betemeti a hó, nálunk szombaton is folytatódik a borult, párás, foltokban ködös idő az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Szitálás bárhol előfordulhat.

A néphagyomány szerint a december 13-tól, azaz Luca napjától karácsonyig tartó időszakban az egyes napok időjárása megmutatja, milyen időjárásra számíthatunk a következő év egyes hónapjaiban. Amennyiben bejön a jóslat, akkor jövő júniusban sírhatnak a turizmus még talpon lévő képviselői, ugyanis a mai borult, párás, igaz, enyhe idő nem ígér korai szezonkezdetet. Bár persze a klímaváltozás annyi mindent átírhat még. 

Visszatérve a mai időjáráshoz, az előrejelzés szerint többnyire mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor az Alpokalján és a Kisalföldön élénk lökések is kísérhetik a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután általában 2 és 6, késő este többnyire 1 és 5 fok között alakul.

Estig országszerte többfelé előfordulhat szitálás, a fagypont alatti tájakon ónos szitálás sem kizárt. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 0 és +4 fok között alakul.

A magasabban fekvő területeinken (nagyjából 4-500 méterrel a tengerszint felett) tartósan rossz látási viszonyokra, néhol ónos szitálásra is számítani kell – hívta fel a közlekedők figyelmét az OMSZ.