Karácsony Gergely: Hát akkor ez kész, Orbán kivégezte az önkormányzatiságot

2020.12.19. 15:52

Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán reagált arra, hogy Orbán Viktor bejelentette: a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját januártól a felére csökkentik. A miniszterelnök azzal indokolta a döntést, hogy ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, és ők a legsérülékenyebbek.

Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését

– fogalmazott a közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester rámutatott, az iparűzési adó harminc éve az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja, szerinte

a megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot.

Azt is hozzátette, a vállalkozásoknak „ez nem jelent érdemi segítséget”, mert az adó mértéke meglehetősen alacsony, és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet.

Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak. Az egyébként is a tönk szélén álló önkormányzatok számára viszont a mai bejelentés maga a kivégzés

– szögezte le a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint sok települést

küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását,

és a veszteségben osztozik Budapest is, a Fővárosi Önkormányzat számára ez ugyanis nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetik.

Blabláznak valamit a kompenzálásról. Tudjuk, mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa. Mi nem leszünk azok!

– írta a főpolgármester.

Arra figyelmeztet, hogy a kormány politikájának a társadalmi, gazdasági és politikai következményei „beláthatatlanok”. Karácsony Gergely úgy látja: az önkormányzatok összefogása, közös fellépése, a választóink bevonása ebbe a küzdelembe elkerülhetetlen.

Mert a városok kifosztása nem kormányzás!

– tette hozzá.

Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését. Az...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. december 19., szombat

A Megyei Jogú Városok Szövetsége szerint a kormány biztonságot teremt

Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége

– közölte az Orbán Viktor által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedésekre reagálva Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke.

Arról tájékoztatott, hogy a szervezetük vezetősége még a bejelentést megelőzően tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól, illetve a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről.

Az MJVSZ szerint a kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, továbbá hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében. Ezért azonban közösen kell tenni.

A miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, s hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét. A cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelünk alá, hogy a családok biztonsága erősödjön

– fogalmazott Szita Károly.

Az MJVSZ elnöke hozzátette, mindezt azzal a hittel és reménnyel teszik, hogy

az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálják.