Nézőpont Intézet: Töretlen Orbán Viktorék népszerűsége

2020.12.19. 15:02 Módosítva: 2020.12.19. 15:02

A Fidesz–KDNP-listával a felnőtt népesség 42, az Orbán Viktor miniszterelnökségét elutasító pártok közös listájával pedig negyven százaléka szimpatizál

– derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített kutatásából.

Az eredményeket bemutató cikkben a lap arról ír, hogy a számításban már szerepelnek azok a rejtőzködő ellenzéki szimpatizánsok is, akik közvetlenül nem fejezik ki valamelyik párt vagy a közös lista iránti szimpátiájukat, azonban a miniszterelnök távozását szeretnék a következő választáson, hiszen róluk feltételezhető, hogy a kiélezett választási helyzetben a baloldali közös listát fogják támogatni.

Aktívabbak a kormánypártiak 

A felmérésből az is kiderült, hogy a kormánypárt szimpatizánsai aktívabbak, mint a kormányellenes táboroké, ezért ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesz–KDNP 51, az ellenzéki közös lista 43 százalékot érne el.

Mint az Index beszámolt róla, a Publicus kicsit mást mért decemberben, az ő kutatásukból az rajzolódik ki, hogy négy százalékkal magasabb az ellenzék támogatottsága, mint a kormánypártoké.

Az elmúlt hónapokban, mióta megjelentek a járvány nyomán a gazdasági és szociális válság tünetei, kiéleződött a kormány és az ellenzéki önkormányzatok szembenállása, illetve az ellenzéki erők hatékonyabban kommunikálják összefogási szándékukat, megfordult a Fidesz–ellenzék erősorrend

– írta Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója a Facebook-oldalán.

A koronavírus elleni küzdelemről is készült felmérés

Azt, hogy az emberek mennyire elégedettek a koronavírus elleni küzdelemmel, szintén a Nézőpont mérte meg. A magyarok 59 százaléka mondta azt a pandémia tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával. 

A cikk szerint 2013 óta nem volt ilyen pozitív visszajelzés a miniszterelnök munkáját illetően. Hét évvel ezelőtt ez a szám ugyanis csak 49 százalék volt. Tavaly ugyanekkor az ezerfős telefonos megkérdezéskor a válaszadók 52 százaléka volt megelégedve Orbán Viktor intézkedéseivel.