Győri hulladék: gyanús ügyek folytak a cégnél a polgármester szerint

2020.12.20. 14:46

Csütörtökön a hatóságok vizsgálatokat folytattak a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, a cég vezetőjét pedig időközben leváltották. Ezenfelül Borsi Róbert fideszes önkormányzati képviselő is távozott a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás éléről – írja az úgytudjuk.hu.

Dézsi Csaba András polgármester a portálnak azt mondta,  gyanús ügyek folytak a cégnél, ezért váltották le a vezetőt és indítottak vizsgálatot. 

A polgármester rámutatott:

a dolog egy nagyjából egymilliárd forintos optikai szelektáló gép lízingelésének ötletével indult, aminek kapcsán a polgármesterben felmerült, hogy ha a kormány úgyis elveszi a hulladékkezelést az önkormányzatoktól, akkor mit is kezd a majd a város ezzel a géppel.

Az egész ügylet elkezdett gyanús lenni a polgármester szerint, nem volt elégedett a cégvezető Koronika Tamás beszámolóival, ezért leváltotta, és Herceg Sándor vezetésével a héten a belső működés átvizsgálásába kezdtek. 

A cég gazdálkodását illetően a győri Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság legutóbbi ülésén arról esett szó, hogy a GYHG első féléves mérlege 189 millió forintnyi veszteség volt. Borsi Róbert viszont akkor azt nyilatkozta, hogy ez azért nem ad reális képet, mert változott a kukaholding rendszere.

Dézsi Csaba András polgármester januári megválasztása után bejelentette: azt szeretné elérni, hogy Győr legyen az ország egyik legtisztább városa.

Ennek érdekében a GYHG élén rövid idő alatt több vezetőváltás is történt, számos újítást bevezettek a szemétszállításban, valamint leválasztották a céget a GYŐR-SZOL Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-ről. A jelek szerint azonban mindez nem oldotta meg a szemétkérdést a városban.