Müller Cecília: a két ünnep közt indulhat a koronavírus elleni védőoltás beadása

2020.12.20. 14:54

Az országos tisztifőorvos az M1 Ma Délután című műsorában elmondta: a két ünnep közt elkezdődhet a védőoltás beadása. Továbbá arra kérte az embereket, hogy oltassák be magukat, hiszen a védőoltások már korábban is bizonyítottak. 

Müller Cecília az interjú elején kiemelte, hogy küszöbön áll a tömeges oltások elkezdődése. 

Türelmetlenül várjuk, hogy az Európai Gyógyszerügynökség megadja az engedélyt

– mondta, hozzátéve, hogy a nemzeti hatóság ennek alapján adhatja majd ki a forgalmazási engedélyt.

A tisztifőorvos emellett úgy vélekedett, hogy

várhatóan a két ünnep közt elkezdődhet a lakosság beoltása. 

Elmondta továbbá, hogy az oltóanyag, amelyre most várunk, két oltásból fog állni. A második adagot 21 nappal az első után kell megkapnia az embereknek – részletezte. 

Müller Cecília az oltóanyag mellékhatásairól is beszélt. Bőrpír, duzzanat, hőemelkedés, izomfájdalom jelentkezhet az oltás után, valamint a nagy fizikai aktivitástól tartózkodni kell azt követően – fejtette ki. 

Hozzátette: fontos, hogy mindenki el tudja majd dönteni szabadon, hogy kíván-e élni az oltás lehetőségével. Először azonban az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, mivel ők vannak a leginkább kitéve a fertőzés veszélyének. 

Én kérem, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, mivel a védőoltások már bizonyítanak sok-sok évtizede

– mondta nekik címezve.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az oltóanyag biztonságos és hatásos lesz. Arról beszélve, hogy az oltóanyag meddig biztosít védelmet, elmondta, hogy ez még valóban nem tisztázott, de az biztosnak tűnik, hogy a járványkezelésben nagy előrelépést jelent a vakcina megjelenése. 

Egyelőre szeretnénk a járványt megállítani, védetté tenni az embereket

– fogalmazott. 

A tisztifőorvos ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy

még a védőoltás sem nyújt százszázalékos védelmet, ezért a higiéniás szabályokat a beoltott személyeknek is be kell majd tartaniuk.