Egyre több iskola látja úgy, hogy kell a gumibot és bilincs

2020.12.21. 08:30

Jelenleg 452 oktatási intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Népszava érdeklődésére.

Tovább nőtt azoknak az iskoláknak a száma, ahol szükségesnek tartják a gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelt őrök jelenlétét.

Az ORFK korábbi tájékoztatása szerint november elején még 443, október elején pedig 422 intézményben voltak iskolaőrök. A rendőrségi adatok szerint szeptember 1-je és december 9-e között összesen 278 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére, ezek jelentős részben „bűnmegelőzési célú figyelemfelhívások” voltak. Kényszerítő eszközt ez idő alatt tizenhárom alkalommal használtak.

Kapcsolódó

288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben lesznek iskolaőrök

Megjelent a lista, összesen 491 állami iskolába rendelnek újfajta rendészeket, később azonban változhat az intézmények köre.

Újabb iskolaőrök képzése jelenleg nincs folyamatban, de az ORFK szerint a jövőben várható további tanfolyamok indítása. Kiderült az is, hogy abban a tatabányai általános iskolában, ahol korábban egy 14 éves fiú megkéselte az egyik osztálytársát, nincs iskolaőr. Az ügyben a Tatabányai Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást súlyos testi sértés miatt.

Kapcsolódó

Az ugyanakkor kérdéses, hogy ha az intézményben lett volna iskolaőr, megelőzhető lett volna-e az incidens. Jogvédő és érdekvédelmi szervezetek szerint az iskolaőri rendszer önmagában nem alkalmas az intézményi erőszak visszaszorítására, ennél jóval összetettebb megoldások kellenének.  • Tippek
  • Hírek