Müller Cecília: Ne tegyen minket ez az éjszaka szabadossá!

2020.12.21. 12:16

Ne tegyen minket ez az éjszaka szabadossá! – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján arról, hogy az Orbán-kormány döntése értelmében szentestére feloldják a kijárási korlátozást.

Az országos tisztifőorvos mindenkitől mértékletességre kért, szerinte ugyanis

a kijárási tilalom feloldása nem jelent lazítást,

hanem lehetőség, amellyel élnünk kell úgy, hogy a biztonságot fenntartjuk. 

Müller Cecília beszélt a koronavírusnak arról a mutációjáról is, amely Dél-Angliában terjed, és amely miatt december 22-én 0 órától Magyarország sem fogad repülőgépjáratokat az Egyesült Királyságból. Elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusai folyamatosan figyelik a koronavírus változásait, a mutáció tényében nincs új információ, de jó és követendő lépés, hogy próbálják megakadályozni a behurcolását. Az oltóanyag egyébként ugyanolyan hatékony ez ellen a mutáció ellen, mint a korábbiak ellen.  Buzdítok mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével, talán jelentős lépéseket teszünk a kitörés felé – fűzte hozzá Müller Cecília.

Később egy újságírói kérdésre, hogy bejuthat-e Magyarországra a mutáció,  úgy válaszolt,

ez nem zárható ki, hiszen a kórokozó nem respektálja az országhatárokat.

Magyarországon még nem észlelték a mutáció jelenlétét, de tudják róla, hogy sokkal gyorsabban terjed, a reprodukciós rátája a duplája az eredeti variánsénak, amely esetében egy fertőzött 2-3 másik embernek adta át a vírust. A mutáció inkább fiatalok között terjed, de nem vezet súlyosabb betegséghez.