Újabb 40 páncélozott járművet szerez be a honvédség

2020.12.21. 18:47

Újabb negyven, négykerék-meghajtású páncélozott jármű szállításáról írt alá szerződést a Magyar Honvédség – tájékoztatta a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága az MTI-t.

A közlemény szerint ez része annak a több mint háromszáz páncélozott jármű beszerzését célzó programnak, amelynek következő fázisa már magyarországi gyártás és az ahhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés részeként valósul meg.

A projekt a Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzésének és előállításának mintáját követi – közölték, hozzátéve, hogy az első fázisban a későbbi kaposvári gyártáshoz licencet adó török cég szállítja a járműveket. A negyven eszköz nagyon hasonló ahhoz a tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott járműhöz, amely nemrég már megérkezett a Magyar Honvédséghez.

A második fázisban történik a négykerék-meghajtású járművek magyarországi előállítása, amelynek során fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.

A támogató járművek mindenekelőtt nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára – közölték. Ez olyan hadműveleti körülmények között különösen fontos, amelyekkel a Magyar Honvédség is szembesül missziós szerepvállalásai során.  • Hírek
  • Lakáshitel