Utasokat mentettek a lángoló repülőből a debreceni tűzoltók

D VAJ20201221005
2020.12.21. 15:14

Repülőgép-balesetet szimulálva úgynevezett teljes kényszerhelyzeti gyakorlatot tartottak hétfőn a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren. A társhatóságok bevonásával tartott gyakorlaton több mint harminc önkéntes és a mentésben közreműködő hatósági, repülőtéri és mentőszervezetek mintegy száz munkatársa vett részt.

A szimulált esemény szerint egy Londonból Tel-Avivba tartó, 136 embert szállító járat fedélzetén egy utas eszméletét vesztette, ezért a repülőgép egészségügyi kényszerhelyzetre hivatkozva kényszerleszállást hajtott végre.

A légi jármű útvonala Magyarország légterén keresztül vezetett, így a kapitány kitérő repülőtérként a Debreceni Nemzetközi Repülőteret választotta. Földet érése előtt a gép egy madárrajjal ütközött, ennek következtében jobb oldali hajtóműve kigyulladt, ami füstszivárgást okozott az utastérben.

A gyakorlat alapvetően jól sikerült, hatékony volt a beavatkozás, ezt jól mutatja, hogy 26 perc alatt sikerült felszámolni a teljes kényszerhelyzetet.

(Borítókép: Tűzoltóautó tüzet olt a teljes kényszerhelyzeti gyakorlaton a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren 2020. december 21-én. Fotó: Vajda János / MTI)