Csak ott lesz ünnepi mise, ahol be tudják tartani a biztonsági előírásokat

D KOM20181225018
2020.12.22. 15:44

Több helyen elmarad december 24-én az éjféli mise és 25-én az ünnepi istentisztelet, máshol regisztrációhoz kötik a részvételt, illetve korlátozzák a hívek számát a templomokban a koronavírus-járvány miatt – derül ki az MTI összeállításából.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a távirati irodát úgy tájékoztatta, hogy a kijárási korlátozás karácsonyi feloldása lehetőséget ad az éjféli szentmisék megtartására, ennek ellenére azokat sok helyen nem vagy csak online tartják meg.

Nem lesz éjféli mise például Székesfehérváron, Debrecenben, Pécsen, mert ezekben a nagyvárosi székesegyházakban olyan sok hívő szokott részt venni a szertartáson, hogy lehetetlen lenne betartani a járványügyi szabályokat.

A váci székesegyházban regisztrációhoz kötik a részvételt az éjféli misén. A szertartást a Duna TV élőben közvetíti.

Sok helyen előesti, úgynevezett vigília szentmisét tartanak, illetve karácsony első és másodnapján lesznek szertartások. Tóth Tamás azt kérte, mindenki tájékozódjon a helyi egyházközség szertartásairól. A karácsonyi ünnep idején sok mise közül választhatnak a hívek, 25-én és 26-án általában több szertartást is tartanak a katolikus templomokban.

Azt kérik, hogy akik veszélyeztetettek, betegnek érzik magukat, válasszák inkább a televíziós közvetítést vagy valamelyik online szertartást. Felhívták a figyelmet, hogy a templomokban kötelező a maszkhasználat és a távolságtartás a nem egy háztartásban élők között. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy kialakult a szentmisék biztonságos megtartásának a rendje, az emberek értik és betartják a szabályokat.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata közölte: az istentiszteletek megtartásáról a helyi lelkészek döntenek, a hívek tőlük kérhetnek, illetve a gyülekezetek honlapján találhatnak tájékoztatást az ünnepi szertartások rendjéről. Az MRE zsinatának elnöksége azt kérte a gyülekezetektől, hogy csak ott tartsanak istentiszteletet, ahol eleget tudnak tenni a járvány miatt bevezetett előírásoknak.

A szertartásokat csak fertőtlenített, kiszellőztetett templomban lehet megtartani, a híveknek kötelező maszkot viselniük és négyméteres távolságot tartaniuk egymástól. Azt is javasolják, hogy csak előzetes regisztrációval engedjenek be híveket a templomba. Azoknak a gyülekezeteknek, amelyek nem tudják biztosítani a biztonságos kereteket, azt javasolják, tartsanak szabadtéri vagy online istentisztelet.

Az Evangélikus Információs Szolgálat tájékoztatása szerint az istentiszteletek megtartásáról az evangélikus egyházban is a gyülekezeti elnökségek döntöttek. A gyülekezetekben december 24-én több helyen a templom előtt tartják a szertartást, és olyan közösség is van, amelyik erdőben. Karácsony első és másodnapján sok templomban regisztrációhoz kötik a részvételt, máshol online szertartást tartanak.

Több nagyvárosban, például Győrben vagy olyan nagyobb közösségekben, ahol nem tudják garantálni a biztonságos részvételt a szertartásokon, zárva lesznek a templomok az ünnepek alatt.