Esővel és széllel köszönt be a karácsony

2020.12.22. 06:34

Kedden nyugat felől melegfront érkezik. Eleinte helyenként nyugaton, majd többségében az északi és a Dunától keletre eső tájakon alakulhat ki többfelé eső. Az északi hegycsúcsokon és északkeleten helyenként havas eső hullhat.

Párás, ködös tájakra továbbra is számítani kell. Napközben 2–9 fok várható, délnyugaton lesz enyhébb az idő – írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is jobbára borult időt jósol: kora délelőtt nyugat felől csapadékzóna érkezik, amely napközben elsősorban az ország északi, északkeleti felét érinti. Ugyanakkor a Dél-Dunántúlon csak minimális eséllyel fordulhat elő csapadék.

A csúcshőmérséklet 3 és 10 fok között valószínű, amely nagy területen az esti órákban állhat be. Északkeleten lesz a hűvösebb, a Dráva mentén az enyhébb idő.

Késő estére is csupán 3 és 8 fok közé csökken a hőmérséklet.

A további előrejelzések markáns változást ígérnek karácsony végére.

Az Időkép további prognózisa szerint szerdán hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. A megélénkülő délnyugati szélben többfelé felszakadozhat a felhőzet. Északkeleten maradhat borongósabb az idő, helyenként kisebb esővel. Utóbbi tájakon 6–8, máshol 9–14 fok várható.

Csütörtökön borongós, többfelé szeles időre van kilátás, napközben helyenként kisebb esővel. Késő délutántól észak felől többfelé elered. Még marad az enyhe idő, 7–14 fokos maximumokkal.

Pénteken érkezik a jelentősebb változást hozó hidegfront. A szél északnyugatira fordul, felerősödik, a Dunántúl északi felén és a főváros térségében helyenként viharossá fokozódik. Reggel többfelé eshet, később már csak néhol keleten, délkeleten. Visszaesnek a maximumok, délután 3–8 fok várható.

Szombatra visszatér a hajnali fagy. Nappal szeles, száraz, napos időre van kilátás 1–5 fokos maximumokkal.