Orvostechnikai Szövetség: rendezze a kormány a kórházak lejárt tartozását!

2020.12.22. 13:48

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) arra kéri a kormányt, hogy mielőbb intézkedjék az egészségügyi intézmények lejárt tartozásainak kifizetéséről.

A járvány és a lejárt adósság együttesen súlyos gazdálkodási nehézséget okoz annak a csaknem négy és fél ezer, szinte kivétel nélkül mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak, amely 

eszközeivel és szolgáltatásaival biztosítja a gyógyítás feltételeit,

a magyar egészségügy működőképességét – tartalmazza a közlemény.    

Hozzáteszik: a Magyar Államkincstár adatai szerint november végén 45,7 milliárd forint volt az egészségügyi intézményrendszer lejárt adóssága.    

A Covid–19-pandémia minden gazdasági szereplőt hátrányosan érintett. A kórházak felkészítése a járványra, ennek keretében az elektív műtétek jelentős részének elhalasztása, azaz az ellátás visszafogása a kórházi beszállító vállalkozások forgalmát is jelentős mértékben csökkentette. A cégek mindent megtettek azért, hogy a nehézségek ellenére megtartsák több tízezer munkavállalójukat, ám a jelenlegi helyzet már sokuk számára tarthatatlan – fogalmaztak.    

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járványhelyzetben elengedhetetlenül fontos az egészségügy folyamatos és magas szintű működésének biztosítása. A mielőbbi és teljes adósságrendezés pedig a betegellátás biztonsága és a beszállító vállalkozások működőképességének fenntartása érdekében is szükséges.  • Hírek
  • Lakáshitel