Vízszennyezés a Ráckevei-Dunánál: kétmillió forint jár a nyomravezetőnek

RRZ 7441
2020.12.22. 09:43

Budapest rendőrfőkapitánya kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a Ráckevei-Duna-ág olajszennyezésének ügyében – közölte a rendőrség. Az összeg annak fizethető ki, aki olyan információt tud közölni a hatóságokkal, amely a nyomozást eredményre vezeti és az elkövetők azonosítását közvetlenül elősegíti. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

Az utóbbi húsz év legsúlyosabb olajszennyezése történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágon, miután ismeretlenek nagy mennyiségű sűrű fáradt olajat engedtek december 10. és 12. között Szigetszentmiklóson egy csapadékvíz-csatornába. A Duna-ágba kifolyó, hat köbméternyire becsült szennyeződést a nádas megfogta, legalább kétezer négyzetméternyi területen elpusztítva a védelem alatt álló különleges úszólápot és part menti növényzetet.

A rendőrség azt kéri, hogy aki az elkövetővel, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik – akár névtelensége megőrzése mellett – tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 112-es központi segélyhívón.

(Borítókép: Zajlanak a vízminőségi kárelhárítási munkák a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál észlelt olajszennyeződés elvtávolítására 2020. december 14-én. Fotó: Romet Róbert / OVF)