25 hajléktalan kaphat önkormányzati lakást Budapesten

2020.12.23. 15:09

Első körben két lakás kulcsát adta át kedden Karácsony Gergely főpolgármester olyan, korábban hajlék nélkül élő budapestieknek, akik sikeresen pályáztak bérlakásokra a főváros novemberben meghirdetett pályázatán. Az egyik nyertes havi 84 ezer forintból él, és egy egészségügyi intézményben takarít. Korábban a Mester utcai hajléktalanok átmeneti szállásán lakott, egy 4 fős szobában. Egy nyugdíjas hölgy pedig fiával költözhet az összkomfortos lakásba. 2 évig éltek egy hajléktalanszállón. A fiúnál mentális betegsége miatt 73 százalékos egészségkárosodást állapítottak meg, édesanyja segítségére szorul. Rokkantsági ellátásban részesül, emellett napi 4 órában szociális foglalkoztatónál dolgozik.

Azok a rendszeres jövedelemmel rendelkező hajléktalan budapestiek indulhattak a pályázaton, akik egészségügyi intézményben vagy idősek otthonában dolgoznak, vagy az idős koruk és krónikus betegségeik miatt a koronavírus-fertőzés számukra roppant veszélyes volna. Összesen 25 budapesti költözhet 15 lakásba. A pályázás feltétele volt a lakásfenntartási kiadásokat fedező rendszeres jövedelem. Előnyt élveztek a több háztartástaggal együtt költöző családok.

Kapcsolódó

Így mozog Budapest lakossága

Így költözött tavaly Budapest. Ezek ma a legolcsóbb és legdrágább fővárosi kerületek.

Karácsony Gergely a megfizethető lakhatást tartja a hajléktalanság megoldásának. A főpolgármester szerint a koronavírus-járvány még sürgetőbbé tette azon budapestiek önálló lakhatásának biztosítását, akik korábban a gyakran zsúfolt hajléktalan-ellátó intézményekben éltek. Az önkormányzati lakások 95 százaléka a kerületi önkormányzatok tulajdonában van. Karácsony Gergely a fővárosi lakhatási programot a kerültekre is kiterjesztené.

A nyertes pályázókat összkomfortos panellakásokban helyezik el. Többek között Újbudán és Zuglóban. A fővárosi önkormányzat összesen 15 lakás bérbeadásáról döntött.

Kapcsolódó

Tömegek lakhatása került veszélybe a járvány miatt

A lakhatási szegénység ma már nem csak a devizásokat és a hajléktalan embereket jelenti. A járvány miatt sok középosztálybeli is megcsúszott.