Velkey György: A koronavírus nem ártalmatlan a gyerekekre!

2020.12.23. 06:49

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint a gyerekek fokozott figyelmet és törődést igényelnek a járványhelyzetben, elsősorban a félelmeikre kell odafigyelni.

Velkey György az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, most is kezelnek koronavírusos beteg gyereket, bár alapvetően a Heim Pálba irányítják őket. Mint mondta, van, akit járóbetegként ellátnak, utána haza tudják engedni, és a háziorvos gyógyítja. De volt néhány olyan kis páciens is, akinek az alapbetegsége miatt van a Bethesdában a helye.

Például volt égéssérült beteg, volt olyan pszichiátriai gondozott, akit itt ismertek, itt tudtuk kezelni és a koronavírus mellett ellátni. Most éppen van egy olyan páciensünk, akinél elindult egy súlyos betegség, a tesztje negatív volt, közben elkezdtük az intenzív kezelését, és már nem fertőző állapotú. Gyerekkorban, úgy tudjuk, hogy a koronavírus-betegségnek ritka a súlyos formája, de van egy olyan kór, amit úgy nevezünk, hogy sokszervi gyulladásos betegség, amely a fertőzés aktív fázisa után néhány héttel jelenik meg, és egy kifejezetten súlyos, intenzív terápiát, időnként még lélegeztetést is igénylő állapot. Most is van nálunk egy ilyen gyerek, aki, hála istennek, már sokkal jobban van, de az elmúlt napokban küzdeni kellett az életéért, és ahogy a gyerekellátókkal beszélünk, a többi nagyobb intenzív osztályon is elő-előfordul ez az eset. Ez ellen védekezni nem lehet, tünetmentesen zajlik le a koronavírus-betegség, csak utólag tudjuk kimutatni, hogy ez volt az ok

– mondta a főigazgató. Velkey György hozzátette: sokszor csak annyit látnak a szülők otthon, hogy a gyerek bágyadtabb, elesettebb, esetleg hűvösebbek a végtagjai. Mint mondta: ilyenkor fontos, hogy időben kórházba kerüljön a gyerek. 

Tehát az az ismeret, hogy a koronavírus a gyerekeknél teljesen ártalmatlan, nem teljesen pontos.

Velkey György azt mondta, hogy az általuk a gyermekeknél tapasztalt sokszervi gyulladásos betegség nem a koronavírus-fertőzés aktív fázisában keletkezik, hanem hetekkel utána, amikor már esetleg kezd a beteg és családja fellélegezni. Mint mondta: a legfontosabb, hogy amikor megjelennek a tünetek, gyorsan kell cselekedni.

A gyerekre általában jellemző, hogy hirtelen lesznek nagyon rosszul, az időfaktornak nagyon nagy a jelentősége, de legtöbbször a felnőtteknél gyorsabban is gyógyíthatók, ha megkapják az adekvát kezelést. Ha egy gyereken azt látjuk, hogy érthetetlenül fáradékony, alszik, figyelmetlen, lázas, esetleg furcsa bőrkiütések jelentkeznek, gyorsan orvoshoz kell menni

– tette hozzá. A főigazgató szerint ha a szülő bizonytalan és enyhébb tünetek gyanúja felvetődik, akkor egy háziorvosi vizit is elég lehet, de ha markánsak a tünetek, akkor a sürgősségi osztályra kell mihamarabb menni.