Koronavírus: jelentősen csökkent a halottak száma az elmúlt 24 órában

2020.12.24. 09:20

Csütörtökre 3292 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 311 554 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 113 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8729 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 120 529 fő, az aktív fertőzöttek száma 182 296 fő. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 21 százaléka budapesti. Kórházban 6382 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 491-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. 

Egy nappal korábban 1894 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 154, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Egy nappal korábban 6727 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 495-en voltak lélegeztetőgépen.

Mint írják, a járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány terjedésének lassítása, és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát 

január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.

Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. Karácsony szentestéjére, december 24-ről december 25-re virradó éjszakára felfüggesztette a kijárási tilalmat, és a magánrendezvények, családi összejövetelek 10 fős létszámkorlátjába a 14 év alattiak nem számítanak bele. A kormány felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is. 

Az esti kijárási tilalom szilveszterkor életben lesz.

Már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra. A kormány mindent lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Elsőként a Pfizer-vakcina kapott európai gyógyszerhatósági engedélyt, azzal kezdődhetnek meg védőoltások december végén.

Az oltási terv szerint elsőként az egészségügyi dolgozók oltása kezdődik meg, a lakosság tömeges oltására jövőre kezdődhet. 

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztrációról. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. 

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. Felhívják a figyelmet, hogy 

a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a  koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el. 

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta ide kattintva letölthető

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át.  

Továbbra is fontos az iskolák működésének fenntartása, ezért a téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, ott a fertőtlenítést a katonák végzik. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban a téli szünet után egy hét digitális munkarend után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend. Az iskolákban továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés, és iskolakezdés előtt, január elején a pedagógusok  számára lehetővé teszik az önkéntesen és ingyenesen gyorstesztelést. A pedagógusok tesztelésével kapcsolatban a koronavirus.gov.hu oldalán olvasható, hogy

online foglalhatnak időpontot az óvodai és iskolai dolgozók a január 2-re és 3-ra meghirdetett csoportos koronavírus tesztelésre.

Az önkéntes és ingyenes vizsgálatokat országszerte 99 mintavevő ponton végeztethetik el a pedagógusok, s más intézményi dolgozók a tanítás megkezdése előtt. Időpontot foglalni december 30., szerda 12:00 óráig van lehetőség. Időpontot ide kattintva foglalhat.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

  • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
  • bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.