Brutális fagy lesz vasárnap

2020.12.25. 15:37

Ha farkasok nem is ordítanak, de Magyarországon erős mínuszokkal kopog a tél az ajtókon vasárnap hajnalban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ez főként a derült, illetve gyengén felhős éjszakának köszönhető, és ez mit sem szépít azon, hogy

a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –10 és –3 fok között várható, és A legmagasabb nappali hőmérséklet is mindössze –1 és +4 fok között alakul.

Ez azért jelentős változás ahhoz képest, hogy az utóbbi napokban szinte őszies hangulat jellemezte az időjárást, és Holle anyó is mintha téli álomba merült volna az őszi fáradtságtól. De a december, így a hónap vége felé riadót fújt. Talán odafent valakinek eszébe jutott, hogy 19 évvel ezelőtt olyat is tudott a karácsony első napja, hogy éjszaka –20 fokot lehelt az országra, amit napközben sem engedett –10 fok Celsius fölé.

Most azonban a helyzet az, hogy már 2020. december 26-án fokozatosan hűl a levegő, az ország magasabb pontjain akár szombat este is mérhetnek –3 és –5 fokot. Vasárnap pedig a Dunántúlon szórványosan, a Dunától keletre

több helyen kezdetben inkább hó, majd havas eső hullik,

később egyre nagyobb területen várható eső, néhol ónos eső is. A keleti, északkeleti szél az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödik.