A szentestét sem úszta meg Magyarország pusztító erejű tűz nélkül

2020.12.25. 13:10

December 24-én napközben főként műszaki mentésekhez riasztották a tűzoltókat, ám szenteste Mezőtúron, Badacsonytördemicen, Miskolcon és Debrecenben is „pusztító erejű” tüzeket kellett megfékezniük a lánglovagoknak – írja a  honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ahogy arról a tűzoltók hír adnak, összesen százötven segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez december 24-én, ezek közül harmincöt tűzeset, hatvanhat műszaki mentés, illetve negyvenöt téves és három szándékosan megtévesztő jelzés volt.

Szenteste több lakásban felcsaptak a lángok, Mezőtúron egy családi ház és melléképülete égett, majd az éjjeli órákban a Veszprém megyei Badacsonytördemicen gyertya keltett lángokat egy százötven négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezetében. Emellett a Miskolc külvárosában húzódó Nagy király dűlőn pedig ugyancsak egy családi ház égett, illetve Tárnokon egy adventi koszorú miatt keletkeztek lángok egy családi házban, valamint péntek hajnalban a debreceni Füredi út egyik többemeletes társasházának egyik nyolcadik emeleti lakása égett teljes terjedelmében, a tűzoltók itt két embert mentettek ki a lángok közül. Az oltási munkálatokról az alábbi videót adta közre a BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság Facebook-oldalán.

A tűzoltók tájékoztatása szerint a figyelmeztetéseik, felhívásaik ellenére 

a legtöbb lakástüzet még mindig gyertyák okozzák, ezért egyetlen percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő gyertyákat, sőt éjjelre a fényfüzért is ki kell húzni a konnektorból.

Arra is figyelmeztetnek, hogy

az ünnepi menü elkészítésénél és újramelegítésénél ne felejtse senki a tűzhelyen a finomságokat, mert ezek is tűzhöz vezetnek.

Karácsonykor is kétezer szolgálatban lévő tűzoltó és csaknem ötszáz jármű van készenlétben, akik riasztást követően százhúsz másodpercen belül elindulnak segíteni oda, ahol baj van.

A tűzoltók hangsúlyozzák, kis odafigyeléssel elkerülhető, hogy ne velük kelljen karácsonyozni.

Kapcsolódó

17 tipp a katasztrófavédelemtől ahhoz, hogy ne karácsonyozzunk tűzoltókkal

Decemberben átlagosan kétnaponta meghal valaki lakástűzben, naponta füstmérgezést szenved egy ember, és minden nap közel 30 lakásban keletkezik tűz.