Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Leváltott győri kórházigazgató: Helyettem hoztak döntést

2020.12.27. 11:34

Mint megírtuk, Kásler Miklós 2021. január 1-től kórházigazgatókat nevezett ki a klinikai központok, budapesti centrumkórházak és megyei kórházak vezetőivé. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) még a döntést követően, december 18-án közleményben hangsúlyozta: az egészségügyet minden részletében átszervezik; létrejön az Országos Kórház Főigazgatóság, hogy a megyei kórházakat segítse, összetartsa, a szakmapolitikai döntéseket végrehajtsa, különös tekintettel a gazdasági és finanszírozási kérdésekre. Győrben is emiatt köszönt le a főigazgató.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új igazgatója Jávor László, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézeté Molnár Sándor lesz.

Tamás László János az intézmény honlapján tette közzé leköszönő levelét, amelyben azt írja, őszinte öröm volt számára több mint négy évtizedig a győri Petz Kórházban orvosként, érsebészként dolgozni, a betegeket szolgálni, két és fél évtizeden át pedig a menedzsment tagjaként, valamint tíz és fél éven át főigazgató főorvosként segíteni a kórház működését.

Csaknem százezer érbeteg gyógyításában vettem részt, tizenháromezer műtétet végeztem, részt vettem a szakma – az érsebészet – ellátási palettába történő beillesztésében, majd jelentős fejlesztésében Győrben. Az érbetegellátás egy stabil bástyáját építettük fel és működtetjük a Petz Kórházban

– írja, hozzátéve, az intézmény vezetőjeként volt szerencséje egy 36 szakterületen egyaránt kimagasló szakmai szintet nyújtó kórházat irányítani. Ezután munkatársaihoz szólt: 

Bár nem jó szívvel, mégis nyugodt és tiszta lelkiismerettel búcsúzom egy szakmailag kiemelkedő és pénzügyileg betonszilárdságú, a rendkívüli járványhelyzetben is példásan magas szintű és biztonságos ellátást nyújtó intézmény éléről. Köszönet mindenkinek, aki támogatott, és részt vett velem a közös munkában, munkatársaimnak és külső partnereimnek egyaránt. Megtiszteltetés volt nagy hírű elődeim munkáját tovább vinni. Őszintén remélem, hogy nem csupán bennem hagyott kitörölhetetlen lenyomatot a negyven év. Talán én is hozzájárulhattam az intézmény permanens sikeréhez

– írja Tamás László János a leköszönő levélben. 

Távozásáról vasárnap megkérdeztük Tamás László Jánost, aki az Indexnek elmondta: nem bánja, hogy így alakult, és az érsebészeti osztály osztályvezető főorvosa marad.

Helyettem hoztak döntést. Hozzáteszem, meglátásom szerint tíz évnél tovább egy vezetőt sem kellene marasztalni. Tekintve a jelenlegi helyzetet, talán megpróbáltam volna, de a fenntartó döntött, s ahogy az elköszönő levelemben is fogalmaztam: tiszta lelkiismerettel távozom. Legalábbis, ami a főigazgatói posztot illeti, hiszen orvosként maradok a megyei kórházban, az érsebészeti osztály vezetőjeként

– mondta az Indexnek a leváltott kórházigazgató. 

Az ügyben kerestük Dézsi Csaba Andrást, Győr polgármesterét, a megyei kórház kardiológusát is, aki elmondta: a fenntartó döntését nem kompetenciája bírálni.

Tamás László János a főnököm volt, kiváló érsebésznek, kiváló szakembernek tartom – ahogyan szintén a megyei intézményben neurológusként dolgozó utódját is elismerem szakmailag, emberileg. Polgármesterként nem kompetenciám kommentálni az igazgatóváltást, lévén, hogy városi intézmény nincs, a megyei kórház vezetőségéről, irányításáról a fenntartója dönt

– fogalmazott a polgármester.