A kormánypártiakat is felháborította, hogy Szájer szembement azzal, amit hirdetett

2020.12.28. 10:26 Módosítva: 2020.12.28. 13:38
A Népszava országos közvélemény-kutatása szerint a kormánypártok értékrendje csak a hatalom megtartását szolgálja.

Majdnem mindenki hallott Szájér József botrányáról, és tízből kilencen felháborítónak tartják az EP-képviselő tettét – derült ki a Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített felmérésből. Az országos  reprezentatív közvélemény-kutatás 1499 fő megkérdezésével készült.

A megkérdezettek 68 százaléka elítélendőnek tekinti Szájer József tetteit. Tízből nyolc ellenzéki szavazót az háborított fel, hogy Szájer az életvitelével szembement mindazzal, amit pártja hirdetett a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról. Ugyanezt tízből négy kormánypárti szavazó tartotta felháborítónak.

A megkérdezettek közel kétharmada egyetértett azzal, hogy

a kormánypártok által hirdetett értékrend csak a szavazók meggyőzését szolgálja, valójában nem ezt tartják fontosnak, hanem a hatalom megtartását.

A kormánypárti szavazók 16 százaléka értett egyet ezzel a megállapítással, míg az ellenzéki szavazók 96 és a bizonytalanok 69 százaléka vélekedett így.

Átlagosan a megkérdezettek fele tartotta valószínűnek, hogy Szájer Józsefet ellenérdekelt titkosszolgálatok buktatták le. A Fidesz-szavazók 84 százaléka értett ezzel egyet, míg az ellenzékiek 28 százaléka ugyancsak így látta. Az ellenzéket támogatók közül a Jobbik (41) és az MSZP-P (39 százalék) szimpatizánsai gondolták leginkább úgy, hogy titkosszolgálatok robbantották ki az ügyet.

A megkérdezettek 95 százaléka szerint az ügy semmit sem változtat a kormány melegekkel és családmodellel kapcsolatos álláspontján, de 55 százalékuk elvárná, hogy a kormány változtasson az álláspontján – ezzel 83 százalék ellenzéki mellett 14 százalék Fidesz-szavazó is egyetért.