Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a tébétörvény miatt

2020.12.28. 17:54

Az ellenzék utólagos normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól az idén nyáron hatályba lépett társadalombiztosítási törvénymódosítás ügyében, mivel azt embertelennek és igazságtalannak tartja – jelentette be Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő hétfőn, online közvetített sajtótájékoztatóján az MTI szerint. 

Kórozs kiemelte, a kormány kezdeményezésére tavaly elfogadott változtatás lehetővé teszi, hogy 

„kiszámlázzák” a sürgősségi egészségügyi ellátást azoknak, akik hat hónapon keresztül nem tudják fizetni társadalombiztosítási járulékukat.

Korózs Lajos szerint a törvénymódosítás egyszerre sérti az emberi méltóság és a szolidaritás elvét, valamint a szociális biztonsághoz és az egészségügyi ellátáshoz való jogot, s így ellentétes az alaptörvény több pontjával, az Alkotmánybíróság korábbi döntéseivel, valamint számos nemzetközi szerződéssel.

A kormány ezen lépésével emberek százai, ezrei kerülnek életveszélybe

– figyelmeztetett a képviselő, aki szociáldemokrata politikusként elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam csak annak segít, aki meg tudja fizetni a szolgáltatásokat.

Akinek nincs legális munkája, az a törvény erejénél fogva sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, annak havonta úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Havi 7710 forintot. Persze akinek nincs munkája, annak havi 7710 forint kigazdálkodása is jelentős teher, de ha tartozás túllépi a hathavi összeget, akkor 750 ezer forintot is követelhetnek egy életmentő beavatkozás után.

Kapcsolódó

Fizetni kell a sürgősségi ellátásért a TB tartozóknak

Duplán kell vigyáznia magukra a nehéz anyagi helyzetben lévőknek, mert egy baleset után még adósságcsapdába is kerülhetnek.