Januártól háziorvostani szakvizsga nélkül is betölthető a praxis

2020.12.28. 06:27

Decemberben 844 üresen álló praxis volt Magyarországon: 571 házi- és 273 fogorvosi praxisban nem rendelt orvos – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból. Ezekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást. A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol 67 háziorvosi és 15 alapellátó fogorvosi praxis áll üresen.

Ez lebeghetett a döntéshozók szeme előtt, amikor úgy határoztak, hogy a jövőben olyan orvos is elláthat háziorvosi tevékenységet, akinek még nincs meg ehhez a szakképesítése, de van más szakvizsgája. A rendeletmódosítás  2021 januárjában lép hatályba  olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

A cikk szerint egyebek között aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, esetleg urológiai, sebészeti vagy reumatológiai szakvizsgával is betölthető háziorvosi praxis az önkormányzattal szerződve. Ez viszont nem vonatkozik a házi gyermekorvosi feladatok ellátására, ott csak olyan orvos rendelhet, akinek ehhez megvan a képesítése.