Előzetesben a rendőrök elől menekülő szerb embercsempész

2020.12.28. 10:13

A Szegedi Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró letartóztatásba helyezte azt a szerb embercsempészt, aki a rendőri intézkedés közben próbált megszökni még 2020. december 21-én – adta hírül az ügyészség. A járőr akkor kezdett intézkedni, amikor délután 4 órakor észlelte, hogy Deszk magasságában a gyanúsított által vezetett tehergépkocsiba többen próbálnak beszállni.

Az összesen 10, magát szír állampolgárságúnak valló személy röviddel azt megelőzően Magyarország határát illegálisan lépte át, sem a személyazonosságukat, sem pedig amagyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Az illegális határátlépők szállítását vállaló szerb állampolgárságú gyanúsított a rendőri intézkedés közben a helyszínről elfutva megszökött.

A férfit másnap kora délután sikerült a rendőröknek elfogniuk, előállítaniuk, majd őrizetbe venniük.

A gyanúsítottal mind ez idáig ismeretlenül maradt megbízói közölték, hol tudja felveni az illegális határátlépőket, valamint azt, hogy őket Ausztriába kell szállítani 1000 euró fejében. 

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés ténye, a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta az egy hónapos letartóztatást. 

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészi indítványnak helyt adva elrendelte a férfi letartóztatását.