Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Elindult a jelentkezés a felsőoktatási képzésekre

2020.12.28. 14:11

„Elindult a felsőoktatási felvételi eljárás, mától lehet jelentkezni a 2021 szeptemberében induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre” – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese.

Az államtitkár hozzátette: a felvi.hu oldalon elérhetőek lesznek a felsőoktatást érintő információk. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta: a hiteles és pontos információkért a felvi.hu oldalra érdemes ellátogatnia mindenkinek, aki szeretne továbbtanulni.

Schanda Tamás kifejtette továbbá, hogy a járvány  az egyetemeket, főiskolákat is különösen nehéz kihívások elé állította, de az intézmények polgárai és vezetői jelesre vizsgáztak. Rövid idő alatt megoldották az online oktatásra való átállást, ráadásul  a hallgatók egy része a járvány elleni küzdelemből is kivette a részét – részletezte.

A miniszterhelyettes azt is elmondta, hogy

a szakképzésről szóló új törvény létrehozta az okleveles technikusi képzést, így a felvételi eljárás kiegészült az erre vonatkozó szabályokkal is.

Az új technikusképzésben a szakmai vizsga emelt szintű érettségi vizsgának felel meg, de a jeles vagy jó eredményű szakmai vizsga is a felvételi pontszámítás alapjául szolgálhat a szakirányú továbbtanulás esetében.

Schanda Tamás a felvételi eljárás során szerezhető pluszpontokról is beszélt. „Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy egyre több értékes szakmai és tanulmányi versenyen mérettetik meg magukat a diákok. Az ezeken elért eredményeket többletpontokkal jutalmazzák a felvételi eljárás során. A Nemzetközi Diákolimpián elért helyezések például 100, a Visegrádi Négyek Közgazdasági Diákolimpiáján elértek 30, az Országos Haditorna Versenyen elért helyezések pedig 15 pontot érnek” – fejtette ki.

Hozzátette: a cél az, hogy a pluszpontok által ösztönözzék a tehetséges fiatalok tudományos és szakmai elkötelezettségét és növeljék a magyar felsőoktatás hosszú távú versenyképességét. 

„Azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Ehhez a felsőoktatásban és a szakképzésben is olyan tudás megszerzésének a lehetőségét kell biztosítani nekik, amely nemzetközi összevetésben is korszerű, és amellyel megállják a helyüket a munkaerőpiacon” – fejtette ki Schanda Tamás.