A tavaszi visszahúzódás után ismét aktívabbak a titkosszolgálatok

2020.12.28. 13:39 Módosítva: 2020.12.28. 13:39

Az idei első fél évben 555, míg a második fél év december elejéig tartó időszakában 621 titkos információgyűjtést engedélyezett Varga Judit igazságügyi miniszter, vagyis a tavaszi karantén alatt kevesebb lehetett a miniszteri engedélyhez kötött titkosszolgálati akció – derül ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésből készült cikkéből.

Külső engedélyhez kötött vagy anélkül is végezhető titkos információgyűjtést valamennyi nemzetbiztonsági szakszolgálat csinálhat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) kivételével. Ez azt jelenti, hogy az évi átlag 1000–1300 miniszteri engedély a hazai titkosszolgálatok, így az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a katonai titkosszolgálatok és az összes szervet kiszolgáló Nemzetbiztonsági Szakszolgálat között oszlik meg. 

A külső, azaz miniszteri engedélyhez kötött titkos információgyűjtés a hatályos nemzetbiztonsági törvénynek megfelelően elég sokféle lehet. Egy ilyen engedély birtokában az állami szerv titokban átkutathat lakásokat, s az ott látottakat rögzíthetik technikai eszközökkel. Felbonthatnak postai küldeményeket, azok tartalmát ellenőrizhetik és technikai eszközzel rögzíthetik is. Megfigyelhetik és rögzíthetik továbbá a célszemélyek elektronikus úton folytatott kommunikációit is, természetesen mindezt az érintettek tudta nélkül.

A több mint ezer, igazságügyi miniszter által engedélyezett titkos információgyűjtésnél több történik évente, azt azonban nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi.

A hvg.hu az Országos Bírói Hivatalhoz fordult, ahol azonban azt közölték, hogy nem vezetnek erről statisztikát, így az adatokat sem tudják kiadni.