Kevesli a 3 százalékos nyugdíjemelést a Nyugdíjas Parlament

2020.12.28. 17:38

A már jóváhagyott 3 százalékos helyett 4 százalék nyugdíj-emelést kér januártól a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület. Na meg azt, hogy a jövőben ne az általános inflációemelkedéshez szabják a nyugellátások növelését, hanem a nyugdíjasok valós fogyasztásában tetten érhető növekedés alapján. 

A szervezet egyébként az MNB 2020. decemberi inflációs jelentésére hivatkozva kér magasabb nyugdíjemelést. A Magyar Nemzeti Bank 3,8–4 százalékos áremelkedéssel számol 2021-re. Az élelmiszerárakat tekintve azonban már 4,6–4,8 százalékos áremelkedést várnak a jövő évre. Míg a kormány 3 százalékos, inflációkövető nyugdíjemelésről döntött még a nyár elején.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület szerint a tervezési hiba nagymértékben sújtja a nyugdíjas társadalmat, hiszen a január elsejei tervezett 3 százalékos nyugdíjemelés nem tart lépést se az MNB 3,8–4 százalékos prognosztizált áremelkedésével, se az idősek életkörülményeiben jelentkező nehézségek kompenzálásával. 

Kérjük, hogy a kormány – a törvény által biztosított felhatalmazás alapján – a 2021. január elsejei nyugdíjemelést a 3 százalékra tervezett mérték helyett 4 százalékos nagyságban állapítsa meg.

– hangsúlyozták. Hozzátették:

Nem tarjuk méltányosnak azt, hogy az év eleji korrigálás elmaradása esetén a nyugdíjasok ismét hitelezzék a Kormányt, egészen a novemberi esetleges korrekcióig

– írta hétfői közleményében az Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.

Kapcsolódó

Le kéne bontani, és romjaiból újraépíteni a teljes nyugdíjrendszert

Közel 300 ezer szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjas tarthatatlan helyzete elég-e ahhoz, hogy a kormány belevágjon egy reformba?